Suomen erämaisin paikka on Käsivarren erämaa-alueella, noin 40 kilometriä Kilpisjärveltä koilliseen. Tarkalleen ottaen se sijoittuu Várdoaivi-tunturin pohjoisrinteelle, aivan Norjan rajalle, kuvassa olevan kiven oikealle puolen.

Asia kävi ilmi Suomen Luonnon selvityksessä, jonka tekoon osallistuivat myös Maanmittauslaitos, paikkatietoyritys Esri sekä maantieteen väitöskirjatutkija Susanne Suvanto.

Maanmittauslaitoksen asiantuntija Ari Öysti määritti ensin lehden pyynnöstä, millä seuduilla Suomessa pääsee kauimmaksi tieverkosta. Öysti nosti esiin neljä aluetta: Käsivarren erämaa-alueen, Lemmenjoen kansallispuiston, Kaldoaivin erämaa-alueen sekä Bogskärin luotoryhmän Ahvenanmaan eteläpuolella.

Itämeren Bogskär pudotettiin pois tarkastelusta, koska läheltä sitä kulkee vilkas meriväylä – tie sekin.

Esrin asiantuntija Leo Mäkelä sekä maantieteilijä Suvanto saivat toisistaan riippumatta laskettavakseen GIS-ohjelmalla, missä on se tarkka koordinaattipiste, joka on kaikkein kauimpana tieverkosta. Kummankin tulos oli sama: piste löytyy Käsivarren erämaa-alueelta, läheltä Norjan rajaa.

Suomi-neidon kämmenen laidalla vallitsee siis tämän määritelmän mukaan maamme erämaisin rauha.

Sekä Mäkelä että Suvanto ottivat huomioon myös Norjan tieverkon. Naapurimaan tiestö vaikuttaa asiaan, koska kaikki kolme mahdollista aluetta rajoittuivat Norjan rajaan, ja rajan takana on suuria asumattomia alueita. Käsivarren erämaa-aluetta vasten on Norjan puolella Reisan kansallispuisto.

Suomen erämaisimmaksi paikaksi Suomen Luonto valitsi Susanne Suvannon määrittämän pisteen 69° 13.273’ N, 21° 42.783’ E, jonka laskennassa on otettu huomioon myös metsäautotiet sekä mönkijä- ja moottorikelkkareitit. Niiden vuoksi piste on aivan kiinni Norjan rajassa.

Suomen Luonto kävi tuossa pisteessä ja julkaisi aiheesta jutun tänään ilmestyneessä numerossa 7/2016.

erämaisin paikkaretkeilySuomen ääripisteet

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.