Teksti: Jouni Laaksonen

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston sydämen muodostavat Pallastunturin kerot. Täällä pääsee ihailemaan tunturipäiden rypästä eri suunnilta.

Etelästä päin katsottuna Pallakselle avautuu panoraama jo Jerisjärven tasaisilta jääladuilta, mutta vielä upeammin Särkitunturin huipulta. Lyhimmillään Särkitunturille voi lähteä Jerisjärven eteläpuolelta tien varresta. Ladulla joutuu kapuamaan jyrkästi, mutta vaiva palkitaan yhdellä Suomen hienoimmista maisemista.

Pallaksen pohjoispuolelle päästään nousemalla hengästyttävä ylämäki Vuontispirtiltä Montellin maja -nimiselle autiotuvalle. Montellilta latu jatkuu avotunturissa Nammalakurun autio- ja varaustuvalle. Sekä Särkitunturilla että Nammalakurulla käynnistä kertyy edestakaista hiihdettävää noin kymmenen kilometriä.

Jos kolmenkympin lenkki ei säikäytä, huikean hiihtopäivän voi viettää laskemalla Pallakselta tunturien itäpuolelle Vuontispirtin metsä- ja jänkämaisemiin, nousemalla paljakkaan Nammalakuruun ja palaamalla korkeimpien kerojen länsipuolitse.

Huonolla näkyvyydellä avotunturiin ei pidä lähteä. Yhtä pitkä ja hieno lenkki metsämaastossa on nousu Jerikseltä Mustavaaran autiotuvan kautta Pallakselle ja laskeskelu Mäntyrovan autiotuvan kautta takaisin.

Latuja 200 kilometriä
Latukartta: www.retkikartta.fi

autiotupahiihtoretkihiihtovaellushiihtämäänPallas-Yllästunturin kansallispuisto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.