Pohjois-Karjalassa Kontiolahdella 15. lokakuuta 2023 rengastettu jänkäkurppa havaittiin 1. helmikuuta 2024 Norfolkissa, Englannin itärannikolla. Lintu on vasta kolmas Suomessa rengastettu jänkäkurppa, joka on löytynyt Britteinsaarilta.

”Olemme tänä talvena aloittaneet jänkäkurppien etsimisen Redwell Marshin suojelualueelta”, kertoo toinen linnun löytäjistä, rengastaja Shannon Clifford. Joulukuusta alkaen hän on pyydystänyt kahdeksan jänkäkurppaa kumppaninsa Ed Toothin kanssa.

Suomalainen jänkäkurppa 1. helmikuuta, kun se löytyi Redwell Marshin suojelualueelta Norfolkista. Kuva: Shannon Clifford

”Emme tiedä viettävätkö kurpat täällä koko talven, vai ovatko ne vain läpikulkumatkalla”, Clifford kertoo.

”Toivomme, että säännöllisen rengastamisen ja seurannan avulla voimme selvittää saapuvatko samat linnut tänne vuodesta toiseen”, hän jatkaa.

Kurpan rengastaja Laura Oinas kertoo, että jänkäkurpasta saatu rengaslöytö oli hänelle ensimmäinen. Oinas on rengastanut yhteensä 222 jänkäkurppaa.

”Olen varsin tuore rengastaja, ja olen rengastanut jänkäkurppia vasta parin syksyn ajan”, hän kertoo.

Rengatusta varten pyydetty lintu on höyhenpuvun perusteella nuori lintu, eli viime kesänä kuoriutunut. Ensimmäisellä muuttomatkallaan se lensi yli 2000 kilometrin matkan Norfolkiin.

Myös vuosi sitten suomalainen nuori jänkäkurppa tavattiin Britteinsaarilta. Silloin raaseporilaisen Mikael Rannan kotikulmillaan rengastama kurppa löytyi Skotlannista. Kolmas löytö on paljon vanhempi. Ennen 1970-lukua rengastettu suomalaiskurppa tapettiin Iso-Britanniassa.

Tyypillisesti Suomessa rengastettuja jänkäkurppia löydetään Ranskasta. Siellä keskimäärin 70 gramman painoinen jänkäkurppa on riistalaji.

Lisää löytöjä Suomessa rengastetuista jänkäkurpista voidaan kuitenkin odottaa. Aikaisemmin vaikeasti löydettäviä kurppia etsitään nykyisin lämpökameroiden avulla.

”Kurpparengastus käynnystyi toden teolla Höytiäisten lintuasemalla 2014”, Oinas kertoo. Joensuulainen Johanna Lakka on rengastanut monena vuonna yli sata jänkäkurppaa vuodessa.

Lämpökamerakuva jänkäkurpan löytymisestä. Kurppa näkyy rengastaja Ed Toothin jalkojen välissä, kun hän lähestyy kurppaa napatakseen sen haavilla. Kuva: Shannon Clifford

Viime vuonna jänkäkurpalle tuli rengastusennätys, yhteensä 487 lintua vuodessa. Sitä edellinen ennätys on vuodelta 2021, jolloin rengastettiin 243 jänkäkurppaa. Rengastusennätysten takana on lämpökameroiden käytön yleistyminen.

”Aloimme Karoliina Hämäläisen kanssa käyttää lämpökameraa rengastettavien kurppien haavimiseen, kun näimme millaisia tuloksia niillä oli saatu aikaan Briteissä”, Oinas kertoo. Oinaan ja Hämäläisen huikeat rengastusmäärät innostavat muitakin rengastajia kurppapyyntiin.

Viime vuonna Höytiäisen lintuasemalla kurppia ei päästy pyytämään, sillä Pyhäselän rannalla sijaitsevan aseman rantaniityt olivat tulvaveden alla. Sen vuoksi Oinas ja Hämäläinen lähtivät etsimään kurppia pelloilta. Se kannatti, kurppia löytyi paljon.

”Teimme ennätyksen myös heinäkurppien rengastuksessa”, Oinas kertoo.

Edellisenä syksynä 2022 neljä pohjois-karjalaista rengastajaa pyytivät yhteensä 28 heinäkurppaa.

”Viime syksynä saimme niitä 200”, Oinas kertoo. ”Lämpökamerahomma näkyy selvästi kurppien rengastusmäärissä.”

Rengastaja Laura Oinas kuvasi jänkäkurpan selkähöyhenyksen, kun hän rengasti sen 15. lokakuuta 2023. Tummissa höyhenissä näkyy metallinhohtoista sävyä. Myöhemmin tämä lintu tavattiin Norfolkista. Kuva: Laura Oinas

Jänkäkurppa on pieni lintu, joka mahtuu helposti kämmeneen. Kuvassa lintu on rengastaja Laura Oinaan kädessä. Kuva: Laura Oinas

jänkäkurppakurpatkurppalinnutlintujen rengastuslymnocryptes minimuslämpökamerarengastus

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €