Helsingin kaupunki pohtii poikkeamisluvan hakemista naturasuojeluun Östersundomin rakentamisen vuoksi. Kaupungin yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen vastaa Suomen Luonnon kysymyksiin.

Helsingissä on esitetty poikkeamisluvan hakemista natura-alueiden suojelusta. Sellaista ei ole koskaan Suomessa myönnetty, joten Helsinki olisi keihäänkärkenä murtamassa naturaa, yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen.
Kaupunki ei ole esittänyt poikkeamislupaa, on vain keskusteltu sellaisesta mahdollisuudesta. Yleiskaavasta tehty naturaselvitys osoittaa, että tuntuvaa haittaa aiheutuisi. Kaavan ollessa nyt nähtävänä yritämme katsoa olisiko tämä ratkaistavissa muutoin.

Tärkein edellytys suojelusta poikkeamiselle olisi kaupungin mukaan se, ettei hankkeelle ole vaihtoehtoa. Miten yhden asuinalueen yhdelle osalle ei ole vaihtoehtoa?
Se on jatkoarvioinnissa selvitettävä kysymys.

Toinen edellytys luvalle olisi, että hanke on yleisen edun kannalta erittäin tärkeä. EU:ssa hyväksytyt poikkeukset ovat olleet suuria infrastruktuurihankkeita, kuten rautatie tai valtakunnalle välttämätön suursatama. Miten muutama talo vertautuu tähän?
Tätäkin selvittelemme jatkossa. Asuinalueen vuoksi tehdyistä poikkeuksista ei juuri ole ennakkotapauksia, en ainakaan minä tunne sellaisia. Myös juristimme ovat kertoneet, ettei sellaisia juuri ole. Tosin Östersundom liitettiin Helsinkiin metropolialueen tasapainoisen kehityksen turvaamiseksi. Ehkä yleisen edun edellytyksiä löytyisi sitä kautta.

Poikkeamisluvan hakemisessa jouduttaisiin luultavasti hakemaan myös EU-komission lausunto. Mitä se merkitsisi hankkeen toteuttamiselle?
Luultavasti rakentamisen aikataulu muuttuisi. Toisaalta Östersundomissa ei voida merkittävästi rakentaa ennen kuin metron rakentamisesta on riittävän sitovat päätökset, määrää Uudenmaan maakuntakaava. Itämetrosta ei ole vielä mitään päätöksiä, ja nykyisten suunnitelmien mukaan se toteutettaisiin vuoden 2026 jälkeen.

helsinkinaturaÖstersundom

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.