Kuiva syyskuu on verottanut suppilovahverosatoa Etelä-Suomessa. Esimerkiksi Sipoonkorvessa viime viikolla löytämäni harvalukuiset suppilovahverot olivat kuivia ja haalistuneita.

Suomen Luonnon sieniasiantuntija Lasse Kosonen kertoo havainneensa saman: “Ne suppilovahverot, mitä löytyy, ovat kuivia ja vaaleita. Täällä Pirkanmaalla on tosi vähän sieniä tällä hetkellä.”

Sipoonkorvessa tuntui kuivuudesta kärsineen kaikki muutkin sienet, sillä metsässä näkyi hyvin vähän mitään sieniä. Ero oli suuri kolmen viikon takaiseen sieniretkeen, jolloin metsässä oli monipuolisesti eri sieniä lampaankäävistä tatteihin ja viimeisistä yksittäisista kantarelleista suppiryppäisiin.

Suppilovahveron ystävien kannattaakin tanssia sadetanssia, sillä lisää sieniä on todennäköisesti luvassa, jos vain saataisiin sadetta.

“Nyt tarvittaisiin vettä. Muutaman päivän sateilla olisi voimakas vaikutus suppilovahvero- ja muuhunkin sienitilanteeseen, sillä lämmintä kuitenkin vielä riittää”, Kosonen arvio.

Suppilovahveroita on löytynyt runsaasti kuitenkin esimerkiksi Espoosta. Kosteissa paikoissa niitä voikin löytyä hyvin ja sateita niskaansa saaneet alueet kannattaa sienen ystävän koluta. “Toisaalta kuivatkin suppikset sopivat ruuaksi, pieni kuivuminen ei kokkailuja haittaa”; Kosonen muistuttaa.

Suppilovahveroita kannattaa etsiä kuusikoista ja sammalisista havu- ja sekametsistä. Suppis piilottelee usein syvällä sammaleen suojissa, joten kannattaa tiirata tarkasti. Kun löytää yhden ryppään, alkaa sieniä löytääkin joka puolelta ja todennäköisesti juuri seisoo yhden päällä!

sienetsuppilovahvero

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.