Olimme marraskuussa 2004 retkellä Hyvinkäänkylässä Vantaanjoen varressa ja näimme siellä kukkivan valkovuokon. Kuinka yleistä on, että valkovuokko kukkii marraskuussa?

Valkovuokon (ja sinivuokon) syyskukinta on erittäin harvinaista. Molemmat ovat eurooppalaisia, melko mereisen ilmaston lajeja, ja ne ovat sopeutuneet säiden oikutteluun.

Keväällä kukkivien vuokkojen kukat ovat kylläkin syksyllä jo pitkälle kehittyneitä. Siten ne tarvitsevat vain lyhyen lämpöisen jakson kasvaakseen täysikokoisiksi. Säiden epäluotettavuuden vuoksi niillä on kuitenkin jarru päällä. Kasvilla on sisäinen kello tai kalenteri, joka mittaa aikaa edellisestä kukinnasta.

Vasta kun sisäinen aikalaskuri antaa luvan, lämpimät säät herättävät vuokot kukkimaan.

Systeemi toimii yleensä hyvin. Pitkiä, lauhoja syksyjä on silloin tällöin, mutta havaintoja syksyllä kukkivista vuokoista on varsin vähän. Eri vuokkoyksilöiden välillä on eroja myös kukintaherkkyydessä.

Toistuva syksyinen kasvuun lähtö on kasville kohtalokasta, joten malttamattomat vuokot karsiutuvat. Näin kullekin seudulle valikoituu siellä vallitseviin oloihin sopeutunut vuokkopopulaatio.

valkovuokko

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.