Joudun loukuttamaan syksyisin hiiriä talostani. Pari kertaa olen havainnut loukkuun kuolleen hiiren mahassa noin pikkusormen kokoisen aukon aivan kuin joku olisi nakertanut sen ja syönyt mahasta jotakin. Paikkaan ei voi päästä juuri muita otuksia kuin lajitovereita. Harjoittavatko hiiret ja myyrät lajitovereidensa ruumiiden ryöstöä? Jos näin on, mitä ne syövät, mahalaukusta toisen syömää ruokaa vai maksan?

 

Huomattava osa jyrsijöiden parista tuhannesta lajista käyttää tilaisuuden tullen myös eläinperäistä ruokaa. Tästä ehkä tunnetuinta on oravan harrastama lintujen pesien ryöstely. Melko tuttua on myös rottien hanakkuus liharuokaan ja niin ikään niiden tapa syödä kuollutta lajikumppaniaan. Hiirillä on kookkaampien sukulaistensa tavat.

Ilmeisesti kysyjän loukuttelusaaliit ovat metsähiiriä. Niiden tapoihinhan kuuluu tuo jokasyksyinen tunkeutuminen taloihin talvenviettoon. Minulle on kehkeytynyt se käsitys, että metsähiiri on kotihiirtä hanakampi natustelemaan liha-annoksia.

Myyrätkin saattavat syödä kuolleita lajitovereitaan. Metsämyyrästä minulla on omakohtaisia havaintoja, tosin vain terraario-oloissa eläneistä (ja kuolleista).

Ei ole mahdotonta, että metsähiiret söisivät kertaalleen pureskeltua ravintoa mahalaukusta, mutta lihaa ne kuolleista kumppaneistaan varmasti jyrsivät.

hiirethiirikannibalismimyyrämyyrät

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.