Suomen Luonto on nyt kuvauttanut Talvivaaran ilmasta kolme kertaa. Viimeisin lento tehtiin kesäkuun alun helteillä. Kuvaaja Mikko Maliniemellä ja pilotti Mikko Mäkisellä oli vaikeat olot kuumuudessa ja turbulensseissä. Mutta kuva ovat loistavia.

Kuvissa näkyy, miten järkyttävän laaja alue Talvivaarassa on peitetty jätevedellä. Sitä on avolouhoksessa, kipsisakka-altaissa, patovallien takana maastossa, noin kymmenessä selkeytysaltaassa ja lukemattomissa ojissa ja lampareissa.

Jäljet pelottavat

Jätevesi on ruskeaa ja vihreää, koska se on metallien ja suolojen liuosta. Talvivaaran ympäristön isot järvet kimmeltävät kauniin sinisinä, mutta jopa suurten Kivijärven ja Kolmisopen pohjalle on kerrostunut suola- ja metallipitoinen alusvesi, jossa on pulaa hapesta.

Kuvissa näkyy, että Talvivaaralla on edessään valtava ja erittäin kallis kunnostustyömaa. Kipsisakka-altaat on tyhjennettävä ja niiden rakenteet uusittava. Saastunutta altaiden ja järvien pohjaliejua on satojen hehtaarien alueella. Liejun säilömiseen on rakennettava uusia altaita tai uusittava kipsisakka-altaat pohjaa myöten.

Ilmasta näkyvä sotku on hämmästyttävää myös siihen nähden, että 2008 aloittanut kaivos on tuottanut nikkeliä 2008–2013 alle 50 000 tonnia. Siis neljässä vuodessa. Yhtiö haluaa tuottaa saman määrän nikkeliä tästedes joka vuosi. Lupaa 50 000 tonniin ei sentään ole, vaan vuosituotannon katto on ympäristöluvassa noin 30 000 tonnia.

Ilmakuvien perusteella Talvivaaran luulisi keskittyvän nyt jälkiensä siivoamiseen, missä on arvioni mukaan uusine altaineen ainakin sadan miljoonan euron urakka.

Talvivaara

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.