Talvivaara julkisti tänään osavuosikatsauksensa. Yhtiöllä oli aika vähän positiivista kerrottavaa. Se kehui lähinnä yhdellä asialla: liuotuskasan uusi lohko (nelonen) kehittyy hyvin ja on lämmennytkin niin, että HS:n mukaan usko on kova ja lumetkin ovat sulaneet kasan päältä.

Puhutaan jopa ennätyksestä. Lainaus pörssitiedotteesta: ”Uusien liuotuskasojen liuotustulokset ovat jatkuneet ennätyksellisen hyvinä.”

Mikä olisi ennätyksellisen hyvä? Aiempien lohkojen (section) pitoisuuksia on esitetty Journal of Southern African Institute of Miningin and Metallurgyn artikkelissa. Olen lisännyt siinä julkaistun kuvan (alla) parhaisiin käyriin punaiset renkaat suunnilleen saman iän kohdalle (neljä kuukautta) kuin nyt kehuttu uusi neloslohko.

Entinen nelikuisen kasan  ennätys näyttäisi olevan hiukan yli yksi gramma nikkeliä litrassa kasaliuosta. Sen saavuttivat vanha kolmoslohko kesällä 2010 ja edellinen neloslohko lokakuussa 2010.

SA Journal of Mining and Metallurgy_Saari_Riekkola-Vanhanen lisattu renkaat

 

Entäpä uusi ennätys? Talvivaara esittää osavuosikatsauksen presentaatiossa uuden neloslohkon pitoisuuskäyrän (alla). Se saavuttaa neljän kuukauden iässä 800 milligramman eli 0,8 gramman pitoisuuden litrassa.

 

Talvivaara presentation Q3_2013

 

Kun siis vanha neloslohko näyttäisi olleen kolme vuotta sitten samassa iässä yli 1000 milligrammassa ja  vanha kolmoslohko samoilla tienoilla, vuoden 2013 ennätys vaikuttaa ennenaikaiselta, jos Talvivaara ei keksi hyvää selitystä tähän ristiriitaan. Onko Talvivaara unohtanut aiemmat pitoisuusennätykset vai mikä on selitys?

Joka tapauksessa kasojen todellinen liuotoustulos alkaa tulla esiin vasta puolen vuoden iän tienoilla, jolloin parhaiden kasojen käyrät kohoavat kahteen prosenttiin ja sittemmin hetkellisesti kolmeenkin. Uuden neloslohkon todellinen suorituskyky alkaa siten hahmottua ensi vuonna, jolloin pitäisi alkuvuodesta päästä parin prosentin tasolle.

Yhtiön tuotantoon näyttää nyt kasaantuvan sellaiseia odotuksia, että vasta alkuvaiheessa olevaa kasaa mainostetaan jonkinlaisena ihmeaseena. Vasta kun lumi on etelässä sulamassa maasta, tiedetään, miten Talvivaaran uusi kasalohko todellisuudessa toimii. Sen osuus ensi vuoden nikkelintuotantoon on maksimissaan noin 6000 tonnia, sillä kasassa on viisi miljoonaa tonnia 0,27% pitoisuuden malmia, ja tästä voinee tuottokäyrien mukaan tulla talteen enimmillään noin puolet.

 

Talvivaara

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.