Tatti tatin päällä
Löysin Kangasalan Sahalahdesta syyskuussa 2010 herkkutatin itiöemän, joka kasvoi toisen saman lajin itiöemän päällä. Mikä tällainen ilmiö on?
Sienissäkin näkee monenlaisia epämuodostumia ja kasvuhäiriöitä. Erityisen tavallisia tällaiset näyttävät olevan lohisienten suvussa, mutta kyllä niitä näkee myös muilla sienillä kuten tässä tapauksessa herkkutatilla.
Tavallisempaa on nähdä pieni itiöemän lakki helttapuoli ylöspäin normaalisti kehittyneen itiöemän lakin päällä. Tällaisessa tapauksessa lakki tuskin tuottaa itiöitä, koska normaalisti helttapuolen on oltava heltat maata kohden. Joskus näkee lakin ikäänkuin jakaantuneen epätäydellisesti kahtia ja itiöemällä olevan ikäänkuin kaksi jalkaa. Tällöin voi olla kyse itiöemän aihioiden kehittymisestä niin tiiviisti toisissaan kiinni, että ne ovat tavallaan kasvaneet yhteen.
Sen sijaan harvoin näkee tällaisia kolmikerroksisia sieniä, jotka ovat kehittyneet sieni sienen päälle kuin ulkoistetut Pietarin maatuskat. Tuollainen kasvuhäiriö tuskin syntyy ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta, koska tällaisten sienten vieressä kasvaa usein samaa lajia täysin normaalin näköisinä.
Joskus sama rihmasto tuottaa kuitenkin samankaltaisia epämuotoisia itiöemiä useita ja jopa eri vuosina, joka viittaa siihen että syy on sienen perinnöllisessä aineksessa.
Tunnettu sienikirjalijamme Mauri Korhonen kertoo tapauksesta, jossa viidessä verihelttaseitikin itiöemässä kasvoi ylösalainen ”sienikukka” heltat ylöspäin. Seuraavina kolmena vuonna tällaisia ei näkynyt, mutta neljäntenä vuonna paikalla oli jälleen yksi verihelttaseitikki tällainen epämuodostunut lakki ylösalaisin muuten normaalisti kehittyneen lakin päällä. Jossakin kehitysvaiheessa rihmastossa on tapahtunut geneettinen muutos, joka on saanut aikaan epämuodostumat.