Tiede Nyt: Sienet puhdistavat elintarviketeollisuuden jätevesiä

Sienet kasvoivat erityisen hyvin juuston valmistuksessa muodostuvassa herassa. Sienet muuttavat tehokkaasti jätevesiä arvokkaaksi biomassaksi. Kuva Shutterstock
Elintarviketeollisuus tuottaa suuret määrät jätevettä. Tuoreessa väitöstutkimuksessaan Danielle Bansfield Aalto-yliopistosta ja Suomen ympäristökeskuksesta tutki mikroskooppisten sienten hyödyntämistä elintarviketeollisuuden jätevesien puhdistuksessa.
Sienten käyttäminen on huomattavasti kustannustehokkaampaa kuin perinteiset jäteveden puhdistusmenetelmät. Erityisen toimiva laji on Penicillium corylophilum -sienilaji, joka pystyy poistamaan yli 40 prosenttia jätevesien fosfaatista ja 35 prosenttia nitraatista.
Juuston hera, jota muodostuu runsaasti juuston valmistuksessa, on ravinnerikas ja rasvainen aine, ja se rehevöittää vesistöjä. Tutkimuksessa sienet kasvoivat parhaiten juuri herassa.
Tutkimuksessa kehitettiin myös mikrolevien talteenottoa sienibiomassan avulla. Sienet muuttavat jätevesiä tehokkaasti arvokkaaksi biomassaksi, josta voidaan valmistaa esimerkiksi biopolttoaineita