Tällä palstalla on ihmetelty talitinttien tapaa viedä ulkona olevasta tuhkakupista tupakantumppeja. Viime syksynä lokakuun lopulla törmäsin samaan ilmiöön. Näin, kuinka tintit lensivät tumppien kanssa orapihlaja-aitaan ja nokkivat niitä. Myöhemmin huomasin, että jotkut tintit olivat tehneet filtterin kylkeen reiän ja kiskoneet filtterin kuituja ulos. Jotkut taas olivat nokkineet suojuspaperin auki ja ottaneet osan sisuksista pois. Tuli mieleen, että ne käyttävät filtterin kuituja pesän pehmikkeenä. Mutta voivatko talitintit olla pesänrakennuspuuhissa tuohon aikaan vuodesta?

 
Talitiaiset eivät todellakaan rakenna pesiään lokakuussa, vaikka yöpyvät pöntöissä pitkin talvea. Tähän aikaan vuodesta talitiaiset sen sijaan pyrkivät lihottamaan itsensä talvikuntoon. Ne etsivät ravintoa kaikkialta ja tutkivat tarkkaan mahdolliset paikat, mistä ravintoa saattaisi löytyä.

Ihmisasuntojen liepeiltä voi löytyä mitä vain, mistä uteliaat linnut uskovat saavansa syötävää, varsin usein esimerkiksi vielä jähmettymätöntä ikkunakittiä, josta linnut saavat energiaa. Rakennustyömaiden ja rakenteissakin huonosti suojattuna olevan vuorivillan ja karhuntaljan penkominen on Luontoiltaan tulleiden havaintojen ja kysymysten mukaan myös melko tavallista, samoin tupakantumppien nuuskiminen ja repiminen.

Talitiaisten näkee syksyisin tutkivan tarkoin myös seinien lautojen ja hirsien rakoja ja koloja, kääntelevän seinänvierelle kuolleita ruohotupsuja ja penkovan lehtiä. Tällaisista paikoista löytyykin erilaisia herkkupaloja, ennen kaikkea talvehtimaan asettuneita hyönteisiä tai niiden koteloita.

Luulenkin, että tupakantumpit voivat näyttää linnuista jonkinlaisilta perhoskoteloilta, joista pitää yrittää kaivaa esille elävä otus ja syödä se. Tämän vuoksi tintit vievät ne tukevalle oksalle ja tekevät niihin reiän tai repivät ne palasiksi.

talitiainentiainentupakantumppi

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.