Harvinainen tulipäähippiäinen löydettiin Suomesta ensimmäistä kertaa pesivänä Helsingin edustan Pihlajasaaresta. Normaalisti eteläisemmässä Euroopassa tavattava laji on kotoisen hippiäisen sukulainen. Harhautuneita tulipäähippiäisiä on tavattu Suomessa useita kertoja viime vuosikymmeninä, mutta pesimähavainto on ensimmäinen.

Tulipäähippiäinen löytyi kesäkuun alussa, kun Suomen ympäristökeskuksen väki oli retkellä saaressa. Ensimmäisenä retkeläisten huomion kiinnitti linnun laulu, joka poikkeaa kotimaisen hippiäisen laulusta.

Helsinkiläinen lintukuvaaja Pekka Komi kävi saarella useita kertoja kesäkuun alussa kuvaamassa lintua. ”Sillä oli jo kesäkuun 8. päivä ruokaa suussa, eli se ruokki poikasia”, Komi kertoo. ”Lintu näyttäisi olevan pariutuneen tavallisen hippiäisen kanssa, sillä poikaset näyttivät risteymiltä”, Komi sanoo.

Poikaset ovat nyt jo lähteneet pesästä ja ne ovat lentokykyisiä, vaikka lentävätkin vielä huonosti. Komi kertoo, että poikaset olivat kovia kerjäämään, ja tulipäähippiäiskoiras ruokki niitä yksin. Hippiäispuolisoa ei näkynyt.

Tulipäähippiäisen lähimmät vakituiset pesimäalueet ovat Liettuassa ja Puolassa. Laji on levinnyt uusille alueille pohjoiseen viime vuosina.

lintujen pesintätulipäähippiäinenuusi laji

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.