Sienifriikki haluaa oppia. Perinteiset kantarellit ja rouskut nakataan koppaan, mutta niiden lisäksi metsä on täynnä uusia ruokasieniä. Eräs näistä on sikurirousku, pienikokoinen kangasrouskua muistuttava sieni, jonka tuoksu saa nenähermot kutajamaan: curry tai sikuri. Tuoksun huomaa parhaiten kuivatuista sienistä, mutta sen aistii helposti kosteassa metsässäkin.

Sikurirouskua monipuolisempaa sientä on vaikea löytää: olen käyttänyt sitä lihapullissa, kastikkeissa, muhennoksissa, lihamurekkeen täytteenä, sienipiirakassa ja jopa perunamuusissa. Lisäksi siitä saa selvästi paremmanmakuista viinaa kuin kantarellista.

Sikurirousku kasvaa tuoreissa kuusikoissa usein varsin runsassatoisena. Sitä löytyy etelästä Oulun korkeudelle asti, mutta Lapista se puuttuu.

Sikurirousku sopii parhaiten kuivattavaksi, eikä se tarvitse esikäsittelyä. Sikurirousku kuuluukin ehdottomiin sienisuosikkeihini korvasienen ja mustavahakkaan ohella.

Lisäksi olen mieltynyt kultarouskuun ja nyttemmin myös nurminahikkaaseen, siihen pieneen kellanruskeaan, kaaria ja kehiä nurmikoille muodostavaan sieneen. Jos nurminahikkaita löytää saasteettomalta paikalta toukattomina, niissä voi maistaa pekonin mainion maun.

 

sienisienivinkkisikurirouskusyksy

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.