Tänään 20.3.2019 kello 23.58 on kevätpäiväntasaus. Auringon suosio siirtyy siis etelästä pohjoiselle taivaalle ja pohjoinen pallonpuolisko alkaa jälleen kääntyä täysin rinnoin kohti aurinkoa.

Tänään päivä on suunnilleen saman pituinen koko maapallolla. Tämän jälkeen pohjoinen voittaa valon määrässä eteläisen pallonpuoliskon aina syyspäivän tasaukseen 23.9. saakka. Kevätpäiväntasauksesta etelänavalla alkaa puolen vuoden mittainen yö, pohjoisnavalla taas samanpituinen päivä.

Suomessakin päivän pituuden samankestoisuuden voi todeta helposti. Helsingissä aurinko nousee kello 6.19 ja laskee 18.35. Utjoella aurinko alkaa pilkottaa kello 6.08 ja laskee kello 18.30. Pohjoisen valon määrän lisääntymisen havainnollistamiseen ei tarvita kuin alle kaksi kuukautta, sillä jo 16.5. Utsjoella aurinko ei laske enää ollenkaan, tuolloin Helsingissä aurinko nousee kello 4.36 ja laskee kello 21.56.

Kansantieteilijä Kustaa Vilkunan Vuotuinen ajantieto -kirjassa (Otava 1950) kerrotaan, että kurkien muuton katsottiin ennen alkavan juuri kevätpäiväntasauksen aikoihin: “Tasan yöt, tasan päivät, tasan kaksi jalkaistani”, pohtii kurki tapaillessaan lentoasentoa pitkää muuttoa varten. Tänä vuonna kylmän talven vuoksi Suomessa on nähty vain muutama kurki, mutta Ruotsissa jo kymmenpäisiä parviakin.

Katse siis kohti kevättä!

Kuva: Wikimedia Commons

Juttu pohjautuu aiemmin Suomen Luonnon verkkosivuilla julkaistuun uutiseen.

aurinkokevätkevätpäiväntasaus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.