Tilasimme mökillemme Ylöjärven Viljakkalaan Kolmiloppijärven rannalle sorakuorman läheiseltä sorakuopalta. Soran seasta löytyi kaunis sileä kivi, joka kastuessaan vaihtaa väriä muuttuen vielä kauniimmaksi. Mistähän kivilajista tässä on kyse?

Jäätikköjoessa noin 11 000 vuotta sitten pyöristyneet kivet ovat peräisin paikallisesta harjusta, joka jatkuu pohjoiskoilliseen. Kvartsi–maasälpärikas gneissi (ylävasemmalla) ja hienorakeinen diabaasi (yläoikealla) edustavat jäätikköjoen tulosuunnan kallioperälle ominaisia kivilajeja. Keltasävyisen kvartsiittikiven lähtöpaikka on kauempana.

Keltaiset korukiveksi soveltuvat kvartsikivimuunnokset ovat Etelä-Pohjanmaalle ominaisia. Niitä tavataan irtokivinä Kauhajoen ja Ilmajoen alueilla, erityisesti Pojanluomalla, jonne tulee kiven löytöpaikalta matkaa noin 90 kilometriä. Aktiivisesti virranneiden jäätikkökielekkeiden toiminta-alueella se on yksittäiselle lohkareelle täysin mahdollinen kulkeutumismatka.

Etelä-Pohjanmaan keltakvartsikivet edustavat noin 1900 miljoonaa vuotta sitten veteen syntyneitä hyvin hienorakeisia kvartsirikkaita kerrostumia, jotka ovat myöhemmin kiteytyneet uudelleen karkearakeisemmaksi kvartsiittimaiseksi kivilajiksi. Keltaisen värin aiheuttaa kiven yksittäisiä kvartsirakeita ympäröivä sekundäärinen rautasaostuma. Kyse on tavallaan ruostevärjäytymästä, joka rajoittuu yleensä kiven pintaosaan. Sisältä löytyy valkoista kvartsia. Kysyjän löytämä mukula on harvinaisen iso.

Marat kivet

 
Väriero selittyy pintojen optisilla eroilla. Kuivalta ja epätasaiselta kivipinnalta valo kimpoaa kaikkiin suuntiin (sironta), jolloin väri näyttää vaaleammalta ja hailakammalta. Vesikalvo muodostaa epätasaisuuksia tasoittavan optisen kerroksen, joka vähentää sirontaa ja pidättää (absorboi) osan kiven ja vesikalvon pinnan välissä poukkoilevista valonsäteistä. Kivi näyttää tummalta ja värit voimakkaammilta.

Perussääntö on, että kivi näyttää märkänä jokseenkin samalta kuin kiillotettuna. Jos haluaa kiven säilyttävän värinsä myös kirjahyllyssä, se pitää lakata tai kiillottaa. Kivien kiillotus pienellä rumpuhiomakoneella on jokamiehen konsti ihailla tuttua luontoa uusin silmin.

kivikvartsi

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi