Taivaalla on mahdollista nähdä erilaisia ilmiöitä läpi vuoden. Olli Korhosen kuvaamalla videolla näkyy esimerkiksi halolmiöitä, revontulia, huikeita salamoita sekä pilvien muodostelmia.

”Taivas ja sen erilaiset ilmiöt ovat kiinnostaneet minua jo lapsesta asti. Muistan vielä hyvin, kuinka minulla oli usein kesäpäivinä tapana maata laiturillamme ihmetellen taivaalla hitaasti liikkuvia pilviä ja niiden alati vaihtuvia muotoja. Kirkkaina talvi-iltoina nousimme puolestaan joskus perheeni kanssa läheisellä mäelle katsomaan Kainuun suurten ja tuolloin vielä hiljaisten salojen yllä loimottavia revontulia.”

Myös ukkonen ja salamat ovat kiinnostaneet Olli Korhosta lapsesta saakka. Erilaisiin korkealla taivaalla leijuvien jääkiteiden taittaman auringonvalon tuottamiin haloilmiöhin sekä helmiäispilviin Korhonen on tutustunut vasta huomattavasti myöhemmällä iällä.

”Toistaiseksi ylivoimaisesti kaikkein erikoisin näkemäni haloilmiö on ollut kesällä 2014 suoraan kotini yläpuolelle syntynyt ja videollakin nähtävä valtavankokoinen halo, joka täytti suuren osan näkyvästä taivaasta ja koostui useammista erilaisista haloista. Erikoista harvinaisessa ilmiössä oli sen syntyminen kesällä eikä syksyn ja kevään välisenä aikana kuten yleensä.”

Mielenkiintoinen ja omanlaisensa haloilmiö ovat myös taajaman valojen synnyttämät ja satojen metrien korkeuteen sinkoutuvat halopilarit.

”Tällaisten kapeiden valosuihkujen muodostamia pilarimetsiä olen saanut kuvata kaksi kertaa, ensin vuonna 2007 ja nyt helmikuun alussa. Videollakin näkyvä ero noina kahtena vuonna samalla paikalla kuvaamissani kuvissa on uusimman halopilarimetsän värittömyys verrattuna vanhemmassa kuvassa näkyvään. Syyn värien hailakkuuteen kuvittelisin olevan nykyisin käytössä olevissa LED-valoissa. Onneksi revontuliin tai luonnollisiin haloilmiöihin LED-valoilla ei ole ollut mitään vaikutusta. Joten nautitaan niistä aina tilaisuuden sattuessa!”

halomyrskyrevontuletsateenkaaritaivas

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.