Taivas sakeni Hailuodossa, kun pohjoiseen muuttavat pulmuset kerääntyivät saarelle. Lintuhavaintotietokanta Tiirassa parven kooksi on arvioitu jopa 40 000 lintua.

Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentti, ekologi Aleksi Lehikoinen laskee, että parvessa on yli kymmenesosa Pohjolassa pesivistä pulmusista.

Lehikoisen mukaan ilmiön taustalla on Lapin ennätysluminen talvi. Paksu lumikerros vaikeuttaa ravinnon löytämistä, joten pulmuset joutuivat pysähtymään odottamaan kevään etenemistä.

Valtavasta parvesta huolimatta pulmusen kanta on monien muiden tuntureilla pesivien lajien tapaan laskussa. Pulmusen uhanalaisuusluokaksi on määritetty vaarantunut.

Pulmunen

Plectrophenax nivalis

Koko ja ulkonäkö: Varpusen kokoinen lintu. Pituus 16–19 cm, paino 30–40 g. Pääväri valkoinen, soidinasussa koiraalla kontrastikkaan tumma selkä, naaras vaaleamman ruskeankirjava.

Elinympäristö: Pesii Tunturi-Lapissa.

Ravinto: Siemenet ja viljanjyvät. Ruokkii poikasensa hyönteisravinnolla.

Lisääntyminen: Munii kesäkuussa 4–7 munaa, tavallisimmin 5. Vain naaras hautoo.

Kuva: Jukka Risikko / Havaintokirja

Muuttolintukalenteri: Kuuntele pulmusen heleitä tiukuja

HailuotokevätmuuttomuuttolinnutOulupulmunen

Tilaa uudistunut Suomen Luonto!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!