Minkä ravun löysin? Veijari on hyvin pieni, vain noin sentin jalkojen päistä mitattuna. Rapu nousi verkon mukana Uudenkaupungin edustalta Vaakuan saaren eteläpuolelta viime heinäkuussa.

Eläin on liejutaskurapu. Lajina se on varsin tuore maassamme, sillä ensimmäinen havainto tehtiin vuonna 2009 läheltä kysyjän löytöä Naantalin ja Rymättylän vesiltä. Tämän jälkeen laji on havaittu Saaristomereltä useampia kertoja.

Liejutaskurapu on varsinaisesti merieläin, joka viihtyy parhaiten muta- tai hiekkapohjilla eikä pysty lisääntymään suolattomissa vesissä.

Pienehkön, leveydeltään alle 20-millisen lajin tunnistaa muun muassa siitä, että selkäkilpi on pituutta leveämpi. Väritys on kellanruskeasta vihertävään ja kilven pinnalla on mustia tai punertavia laikkuja.

Selkäkilvessä silmäkuopan kohdalla on painauma ja silmät täyttävät koko silmäkuopan. Otsan etureunassa on kaksi riviä pikkuruisia nystyjä. Saksilla varustetut raajat ovat erikokoisia.

Liejutaskuravun särvin koostuu madoista ja nilviäisistä, mutta pienemmässä määrin myös levistä.

Itämeriliejutaskurapurapuvieraslaji

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €