Taas on aika päästää Helsingin yliopiston Viikin koetilan lehmät kesälaitumille. Perinteinen tapahtuma pidetään lauantaina 4. toukokuuta kello 10–13:00 Helsingin Viikissä. Tapahtuma on hyvin suosittu, esimerkiksi viime vuonna tilaisuutta saapui seuraamaan useita tuhansia katselijoita; he olivat kuin muuri laitumien ympärillä. Innostus oli melkoista – sekä laitumella että sen ulkopuolella!

Kun lehmät pääsivät navetasta, ne olivat aluksi vähän hölmistyneitä, mutta lähtivät sitten virkeinä kirmaamaan vapauteen. Jotkut innostuivat jopa puskusille. Osalle hiehoista pääsy väljän taivaan alle oli ensimmäinen kokemus.

”Hiehot ja lypsämättömät lehmät (umpilehmät eli ”umpparit”) ovat laitumella kesällä kaiken aikaa, ympäri vuorokauden”, kertoo Viikin opetus- ja tutkimustilan johtaja Tapani Jokiniemi.

”Lypsyssä olevat ulkoilevat noin kello 9–13. Ne paimennetaan aamulla ulos ja päivällä sisään lypsyrobotille eli eivät mene navettaan itsenäisesti. Meidän navetassamme itsenäinen laidunliikenne toimisi käytännössä huonosti, koska laitumelle on sen verran matkaa”, Jokiniemi kertoo.

”Robotille toiset lehmät oppivat paremmin ja toiset huonommin. Joitain joudutaan ajamaan robotille pidempään, ja ne saattavat oppia menemään itsenäisesti vasta toisena lypsykautena.”

Järjestäjät kehottavat kävijöitä saapumaan julkisella liikenteellä, koska pysäköintitilaa on niukasti. Se on helppoa: eri suunnista kaupunkia on hyvät bussiyhteydet tapahtumapaikan lähelle. Pysäkit ovat Pieneläinsairaalan luona (Latokartanon pysäkit).

Kuva: Jorma Laurila

laidunnuslehmätmonimuotoisuusViikki

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.