Talviaikaan kodeissa poltetaan taas kasapäin kynttilöitä pimeyttä valaisemaan ja tunnelmaa luomaan. Yli puolet Suomessa poltettavista kynttilöistä on tuontitavaraa, eivätkä tilaajat välttämättä osaa sanoa, mistä materiaaleista kynttilöiden steariinit on valmistettu.

Tässä viisi vinkkiä ympäristöystävällisempään kynttilöiden polttoon:

1. Katso pakkausmerkintöjä. Onko kynttilässä joutsenmerkkiä tai mainintaa valmistusmateriaalista? Valmistaja voi lisätä pakkaukseen myös kotimaisesta valmistuksesta kertovan avainlipun, mutta se ei takaa raaka-aineen kotimaisuutta.

2. Jos haluat välttää eläinperäisiä ainesosia, valitse tukeva pöytäkynttilä tai tuikku. Niiden valmistuksessa käytetään usein parafiinia, kapeissa kynttilöissä steariinia.

3. Suosi tuikkujen täyttöpakkauksia tai lasisia tuikkukippoja. Lämpökynttilöiden alumiinikuoren valmistus vie valtavasti energiaa. Kierrätä alumiinikuoret muun metallin mukana.

4. Tosi kierrättäjä säästää epämääräiset kynttilänpätkät, sulattaa ne ja valaa uusiksi kynttilöiksi. Sydänlankaa saa esimerkiksi askartelukaupoista.

5. Älä sammuta kynttilää puhaltamalla, siitä syntyy käryä ja päästöjä. Kynttilöiden polttamisesta syntyy aina jonkin verran haitallisia pienhiukkasia. Jos poltat kynttilöitä pienessä tilassa, tuuleta sen jälkeen, kun olet sammuttanut liekin. Muista paloturvallisuus!

Tunnelmallista talviaikaa!

joulupakettikynttilä

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!