Alkukesän kiihkeä kasvu ja runsas vihreys ruokkivat paitsi ihmisen mieltä, myös ruumista. Villivihannekset nimittäin puskevat tiensä mustasta mullasta kohti valoa. Pienet nokkoset, vuohenputket ja voikukat pursuavat elinvoimaa.

Oivat salaattiainekset saa keräämällä vuohenputkea, kirpakkaa käenkaalia ja voikukanlehtiä. Salaatin pinnalle voi ripotella vaikkapa keto-orvokin kukkia väriä antamaan. Tämä voimasalaatti ei kaipaa kuin ripauksen öljypohjaista kastiketta kaverikseen.

Luonnonkasvien käytöllä on Suomessakin pitkät perinteet niin mausteena, ruokana kuin rohtonakin.

Tuttuakin tutumpi vuohenputki oli kunniassa jo keskiajalla ja kasvi tuotiin Suomeen 1800-luvulla koristekasviksi, kerrotaan Raija Kivimetsän uutuuskirjassa Hurmaava horta (Readme.fi 2021).

Vuohenputki on siis alkujaan puutarhakarkulainen, joka menestyy erinomaisesti monenlaisilla kasvupaikoilla, kuten pihoilla ja puronvarsilla. Hyvä tuntomerkki on kasvin lehti: se on kahteen kertaan kolmisorminen eli kolmihaarainen.

Vaikka maistuvin villivihannessesonki on nyt parhaillaan käynnissä, voi villiä makua säilöä myös talven varalle vaikkapa kuivattamalla tai pakastamalla.

Pihalla rehottavasta voikukasta voi kerätä kukkia, kukannuppuja sekä lehtiä, joita voi pakastaa sellaisenaan, mutta nuput kannattaa nopeasti ryöpätä ennen pakastimeen laittoa.

Luonnonkasvit hakeutuvat aina parhaaseen mahdolliseen kasvupaikkaan, jolla on vaikutusta myös kasvin makuun. Esimerkiksi varjoisalla paikalla kasvaneet voikukat ovat vähemmän kirpeitä kuin auringossa kasvaneet ja sileälaitaiset lehdet miedomman makuisia kuin syvään liuskaiset.

 

Kasvit ja reseptit kännykkään!

Lataa Suomen Luonnon Villivihannekset-sovellus (hinta iOS-puhelin 3,49 € ja Android-puhelin 2,99 €). Sovelluksessa esitellään 30 villivihannesta, joista jokaisesta on kolme keittiömestari Sami Tallbergin reseptiä, yhteensä peräti 90 reseptiä!

hurmaava hortakasvisovellusreseptisovellussovellusvillivihanneksetvillivihannesvillivihannessovellusvillivihannesten aikavilliä satoavuohenputki

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.