Helsingissäkin on juhannuksena mökkitunnelmaa

Suomalaiset katoavat juhannuksena perinteisesti mökeille. Kaupungit eivät kuitenkaan ole enää autioita, koska yhä useampi päättää jäädä juhannuksena kotiin. Asvalttiviidakon vangiksi ei tarvitse silti jäädä, sillä luontoa löytyy myös kaupunkien puistoista, rannoilta ja lähimetsistä. Helsingissä kokot syttyvät perinteisesti Seurasaaren juhannusvalkeilla, mutta ainakin Pihlajasaaressa, Lapinlahden sairaalan puistossa ja Kivinokassa saa myös nauttia kokon loimusta. Kaikissa näissä juhannusjuhlissa on tarjolla ruokaa ja tanssia ja Lapinlahden Lähteellä ja Kivinokassa sekä Lonnan juhannusfestareilla pääsee myös saunomaan. Saaristoveneillä pääsee moniin ulkoilusaariin tai juhannusristeilylle.

Kokeile uusia juhannusherkkuja

Yllätä vieraasi villivihannesruualla. Voit hyödyntää villivihanneksia niin alkusalaatissa, pääruuan maustajana kuin jälkiruoissakin tai sitten vain lisätä muutaman värikkään kukan annoksen piristäjäksi. Inspiraatiota resepteihin ja ohjeita keruuseen saat esimerkiksi Suomen Luonnon Villivihannekset-mobiilisovelluksesta, josta löydät lisätietoja täältä.

Istuta juhlapuu

Puut ja erityisesti koivu ovat aina kuuluneet suomalaiseen juhannusperinteeseen. Juhannuksena koivu on mukana ovenpielessä, mahlajuomissa ja saunan lauteilla. Puutarhaliitto haastaa suomalaiset istuttamaan Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi oman juhannuspuun, jonka ympärille kokoonnutaan grillaamaan, syömään ja tanssimaan seuraavan sadan vuoden aikana. Rekisteröi istutuspaikka, laji, ajankohta ja halutessasi pieni tarina Puutarhaliiton sivuille, niin olet mukana hankkeessa ja voit palata tietoihin myöhemmin. Istutustapahtuman voi kirjata myös instagramiin avainsanalla #juhlavuodenpuu.

Juhlapuun istuttaminen on perinne, jonka tuloksesta suku voi nauttia pitkään. Kuva: smerikal/CC BY-SA 2.0.

Evoluutiopuu kutsuu Kaisaniemeen

Pitkän kunnostustyön jälkeen Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha on auennut taas kokonaan yleisölle. Viime lauantaina avattu ulkopuutarhassa sijaitseva evoluutiopuu esittelee kasvien kehitystä ja sukulaisuutta puun muodossa. Kasvit on sijoitettu niin, että kävijä voi kulkea pitkin puun muotoisen istutuksen runkoa sekä oksia ja seurata kasvien pitkää kehityshistoriaa. Kasvitieteellisessä puutarhassa on myös aistien puutarha, jossa luontosuhdetta kehitetään niin koskemalla, haistamalla kuin maistamallakin. Lue lisää!

Vireyttä puistojumpasta

Kaupunkipuistojen liikuntatarjonta lisääntyy jatkuvasti. Erilaisia ryhmäliikuntatunteja, pallopelejä ja juoksu- ja pyöräilylenkkejä järjestetään runsaasti ja niihin on helppo mennä mukaan. Liikuntakeskus Fressi kutsuu tänä kesänä kaikille avoimeen ja ilmaiseen jumppaan Espoon, Helsingin, Vantaan, Lahden, Mikkelin, Kuopion, Tampereen, Ylöjärven, Seinäjoen ja Oulun puistoissa. Tunteja on tarjolla 6.8. asti ja kaikki ovat tervetulleita liikkumaan kuntoon, kokoon ja ikään katsomatta. Lue lisää!

Konferenssi omavaraisesta ja luonnonmukaisesta asumisesta

Michael Reynolds kiertää Pohjois-Euroopassa kertomassa omavaraisesta ja luonnonmukaisesta tavasta asua. Reynolds on tunnettu Garbage Warrior -dokumentistaan ja omaperäisistä rakennusmenetelmistään. Hänen visioistaan on kasvanut kansainvälinen liike, ja nyt voit Reynoldsin vinkeillä päästä osaksi muutosta. Tapahtumassa kerrotaan, miten onnistua omavaraisessa ja luonnonmukaisessa asumisessa sekä byrokratiaviidakossa. Kiertueen tarkoituksena on luoda aloitteita kehittää ja toteuttaa Earthship-projekteja pohjoisen haastavissa olosuhteissa. Helsinki Earthship Conference järjestetään Helsingissä Balderin salissa 20.6. klo 18.30-21.30 ja lippu kannattaa ostaa etukäteen. Lue lisää Earthship-projektista ja tapahtumasta.

evoluutiopuujuhannusjuhlapuukaupunkijuhannusvillivihannekset

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.