Iloa ja ideoita avoimista puutarhoista

Sunnuntaina on mahdollisuus kurkistaa toinen toistaan kukkivampiin puutarhoihin. Avoimet puutarhat -tapahtumaa vietetään 2.7. klo 12-18, jolloin portit ovat auki yli 500 yksityiseen ja julkiseen puutarhaan. Kylmän kevään vuoksi kukinta on ollut myöhässä, joten monessa paikassa voi nähdä edelleen alkukesän kukkijoita. Hyvän mielen puutarhat -teema painottaa sekä mielen että kehon hyvinvointia puutarhoissa. Puutarhojen ja pihojen hoidossa kiinnitetään myös yhä enemmän huomiota luonnonläheisiin toimintatapoihin. Käy poimimassa ideoita omiin viljelyksiin ja myrkyttömään puutarhaan.

Monet julkiset puutarhat ovat mukana tapahtumassa. Siirtolapuutarhoihin pääsee tutustumaan esimerkiksi Kokkolassa Tullimäen siirtolapuutarhassa. Kouvolasta löytyy maailmanperintökohde Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, jossa patruunan puutarhassa kasvaa edelleen 1900-luvun alussa istutettuja kasveja. Suomen maailmanlaajuisesti tunnetuin patsaspuisto löytyy puolestaan Parikkalasta. Veijo Rönkkösen villipuutarhassa on 550 patsaan lisäksi noin 500 kasvilajia. Arboretumiin kaipaavan kannattaa suunnata esimerkiksi Pyhäjoelle Ylimattilaan.

Maskussa voi tehdä aikamatkan 1700-luvulle. Louhisaaren kartanolla, joka on C. G. E. Mannerheimin lapsuudenkoti, on 1700-luvun kalmilainen puutarha. Puutarha on perustettu alkuperäisen hyötypuutarhan paikalle, ja tulevina vuosina kunnostetaan myös hedelmäpuutarha. Porvoossa puolestaan voi tutustua Fredrika Runebergin 1800-luvun kaupunkipuutarhaan, joka on palautettu mahdollisimman lähelle alkuperäistä asuaan.

Etsi avoimia puutarhoja täältä!

Veijo Rönkkösen patsaspuistossa yhdistyvät taide ja kasvit. Kuva: Mikko Muinonen/CC BY-NC-ND 2.0.

Korkeasaaren hiekkainen suo

Viime viikolla Korkeasaaressa järjestetyssä Art Meets Sand -tapahtumassa Emma Karhu veisti hiekasta suomalaisen maiseman. Valmista teosta pääsee ihastelemaan eläintarhassa koko kesän ajan ja suotunnelmaan voi heittäytyä jopa teoksen pitkospuilla. Hiekanveiston teemana oli tänä vuonna lähiluonnon monimuotoisuus. Se liittyy eurooppalaisten eläintarhojen yhteiseen Let It Grow -kampanjaan, jonka tavoitteena on herättää huomaamaan, kunnioittamaan ja suojelemaan lähiluontoa ja sen monimuotoisuutta. Moniosainen veistos kertoo suomalaisen luonnon hauraudesta ja sen uhanalaisista lajeista ja istuukin hyvin kampanjan tavoitteisiin keskellä eksoottisia eläimiä.

Nakuttele keppihevonen tai hyönteishotelli Fiskarsissa

Fiskarsin ruukissa järjestetään jo kolmatta kertaa Luovat pajat -perhefestivaali 30.6.-1.7. Taidepajat sopivat koko perheelle ja isommat lapset voivat osallistua niihin itsenäisesti. Pajojen teemoina ovat kierrätys ja luonnonmateriaalit sekä lasten ja aikuisten yhdessä tekeminen. Festivaalilla puuhastellaan muun muassa keppihevosia, kangaskassin painantaa, majanrakennusta ja lelujen tekoa luonnonmateriaaleista. Myös hyönteishotellin voi rakentaa oman pihan ötököiden iloksi. Tapahtumassa on tarjolla satutuokioita, leikkiä ja kahvilan herkkuja. Tutustu tapahtumaan täällä!

Luontoelämyksiä lapsille Espoossa

Villa Elfvikissä sukelletaan kesäkuukausien ensimmäisenä lauantaina (1.7. ja 5.8.) Mäyrän metsän satuhetkeen. Opas lukee lapsille satuja Villa Elfvikin luontotaloon rakennetussa Mäyrän metsässä, jossa voi pukeutua metsän asukkaaksi ja leikkiä eläinkäsinukeilla. Kesäsunnuntaisin puolestaan nautitaan koko perheen luontoretkistä. Syyskuun lopulle jatkuvilla retkillä on eri teemoja ja kerran kuussa retkelle voi osallistua myös lastenvaunujen kanssa. Lue lisää!

Villa Elfvikin luontopolulla näkee myös kyyttöjä kesätöissään. Kuva: sirkku/CC BY-NC-ND 2.0.

Avoimet puutarhatfiskarskorkeasaariVilla Elfvik

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.