Liito-oravan poikaset syntyvät huhti-toukokuussa. Naavalla pehmustetussa pesäkolossa poikaset saavat turvallisen alun elämälleen. Pesässä vietettyjen ensiviikkojen jälkeen pikkuliiturit uskaltautuvat vähitellen ulos hyppy- ja liitoharjoituksiin. Emo tarkkailee ympäristöä ja kantaa huolehtivaisesti poikaset takaisin pesään ulkoiluhetken päätyttyä. Jos pesäpaikan ympäristö osoittautuu vaaralliseksi, emo saattaa johdattaa poikaset toiseen koloon.

Kun kaikki menee hyvin ja poikaset kasvavat ja itsenäistyvät, osa liito-oravanaaraista ehtii kesällä synnyttää vielä toisen pesueen. Uuteen pesäkoloon syntyvä pesue käsittää kuitenkin useinmiten vain yhden poikasen.

Kaikkien liito-oravapienokaisten elämä ei saa ihanteellista alkua. Moni päätyy petojen kuten pöllöjen tai näädän saaliiksi. Muutkin vaarat vaanivat nuorta liituria. Kuvan poikanen tuli sisarustensa kanssa Korkeasaareen, kun niiden pesäpuu oli vahingossa kaadettu. Osa pesueesta ei selviytynyt koettelemuksesta, mutta tämä pienokainen palautettiin metsään ruokinnan ja hoitojakson jälkeen.

kevätkorkeasaariliito-orava

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.