Teksti: Jouni Laaksonen

Vuokatin vaarajonoa koristaa talvisin tykky, ja ylärinteille suuntautuvat ladut palkitsevat. Vaarojen metsistä vain pieniä sirpaleita on suojeltu, mutta latujen varsilla on silti kaunista varttunutta metsää.

Kettumäen lenkki kiertää Vuokatin vaarajonon pohjoisimmat huiput, Iso-Pöllyn, Pikku-Pöllyn ja Keiman vastapäivään. Ladulla on mittaa kymmenen kilometriä ja sen varressa on kaksi kotaa. Kettumäen lumen kuorruttama kota on rauhallinen, kun taas Ainolassa on enemmän vilinää.

Porttivaaran lenkki kiertää edellä mainittujen lisäksi Mato- ja Lehtovaaran ja on mitaltaan 20 kilometriä. Sen varressa on kolme kotaa ja latukahvila.

Alamaastoissa kulkee helppoja latuja mäntykankailla ja järvien jäillä. Järvilatua kutsutaan aurinkoladuksi, eikä sille pidäkään keväällä suunnata ilman aurinkolaseja.

Sotkamon Vuokatissa on laskettelurinteet, hiihtoputki, hiihtolajeihin erikoistunut urheiluopisto ja kylpylä, mutta Vuokatti ei ole vain urheilijoiden ja laskettelijoiden mekka, vaan myös mainio kohde retkihiihtäjälle.

Latuja 150 kilometriä
Latukartta: www.vuokatti.fi

hiihtoretkihiihtovaellushiihtämäänsotkamovuokatti

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.