Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen ei vieläkään kertonut soidensuojeluohjelman jatkosta
Iso osallistujajoukko odotti tänään Helsingin Tieteiden talolla järjestetyssä suopäivässä ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasoselta ilmoitusta soidensuojeluohjelman etenemisestä.
Sitä ei tullut, vaan ministeri ilmoitti, että asiaan palataan ”mahdollisimman pian”.
Tieteiden taloon tulijoita oli tervehtinyt pieni mielenilmaus. Tekstit julistivat SUOJELLAAN SUOT ja VAUHTIA SANNI!
Vauhtia odotettiin, sillä hallituksen elokuun lopulla 2012 tekemän periaatepäätöksen mukaan ”Luonnonsuojelulain mukainen luonnonsuojeluohjelma laaditaan vuoden 2014 loppuun mennessä.” Nyt pidetään vielä mahdollisena päästä maaliin tällä hallituskaudella.
Grahn-Laasonen keskeytti ohjelman valmistelun aivan viime metreillä lokakuun puolivälissä. Hän halusi selvittää, voitaisiinko soidensuojelussa edetä vapaaehtoisuuden pohjalta, ja totesi että kertoo esityksensä jatkosta marraskuun loppuun mennessä.
Suopäivässä luonnonsuojeluryhmän päällikkö Leena Rinkineva-Kantola Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksesta toi esiin, ettei vapaaehtoisuus toimi heidän alueellaan.
”Soilla on yleensä 10–50 maanomistajaa ja on yli sadan maanomistajan kohteita.”
Soita ei vesitaloutensa vuoksi voi suojella kuin kokonaisuutena.
Ministeri oli kutsunut suopäivän kokoon pikavauhtia. Neljä maanomistajien ja kolme luonnonsuojelupuolen edustajaa sai kertoa näkemyksiään. Maanomistajien puoli korosti odotetusti vapaaehtoisuutta.
”Hyvin moni vetää jarrut päälle”, sanoi Länsi-Suomen metsänomistajien liiton Marko Mäki-Hakola ehdotetun suojeluohjelman vastaanotosta.
Luonnonsuojeluväki toi esiin suojelun tarvetta ja vapaaehtoisuuden rajallisia mahdollisuuksia nimenomaan soiden suojelussa. Ohjelman tavoitteena on nyt 100 000 hehtaaarin suojelu.
”Tarve olisi 200 000–300 000 hehtaaria, joten esitys on jo kompromissi”, totesi soidensuojeluveteraani, emeritusprofessori Rauno Ruuhijärvi.
Suopäivän paneeli. Vasemmalta Lauri Kontro, Leo Stranius, Tuomo Kauppi, Heikki Sariola, Risto Sulkava, Rauno Ruuhijärvi ja Sanni Grahn-Laasonen.
Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liitto jättivät ennen tilaisuutta ministerille ratkaisuehdotuksen, jossa suojeltaisiin nopeasti noin 50 000 hehtaaria valtion alueita.
Yksityisten ja yhtiöiden soita suojeltaisiin hieman vähemmän ja ne valikoitaisiin kuulemisen jälkeen kaikkein arvokkaimmista ja niistä, joiden suojelua ei vastusteta laajasti. Metsien monimuotoisuusohjelma Metso saisi järjestöehdotuksessa vielä lisärahaa puustoisten soiden suojeluun.
Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF korostivat tänään tiedotteissaan soidensuojeluohjelman ja sen nopean etenemisen tärkeyttä. Etenemisessä olennaista olisi nyt kuulla maanomistajia. Tämän jälkeen esitystä voidaan muokata.
”Olemme erittäin pettyneitä siihen, että ympäristöministeri ei ole halunnut kuulla maanomistajia nyt virallisesti suoraan heitä koskevassa asiassa”, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.
”Nyt on ensiarvoisen tärkeää kuulla juuri niitä maanomistajia, joita tämä asia koskee. Heihin ollaankin oltu yhteydessä asian tiimoilta ja he odottavat päätöstä ohjelman jatkamisesta”, WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen painottaa tiedotteessa.
”Asiantuntijat ovat seuloneet kartoitetuista kohteista noin 100 000 hehtaaria luonnoltaan arvokkaimpia soita. Näiden suojelu on valtiolle myös kustannustehokkainta.”