Erämaassa voi yöpyä monenlaisissa majoitteissa, mutta talven pisimpien pimeiden aikaan osaa arvostaa autiotuvan tukevien hirsiseinien tuomaa kodikkuutta ja lämpöä. Kämpän lämmössä hiihtotaipaleella kostuneet vaatteet saa vaivattomasti kuivaksi ja olon muutenkin mukavaksi. Onpa muutamilla autiotuvilla jopa sauna, joten joululöylyihinkin on mahdollista päästä.

Erään joulun vietin Ropin autiotuvalla Käsivarren erämaassa. Tupa sijaitsee Välituntureilla, kaukana kaikesta: maantiestä, kelkka- ja vaellusreiteistä, vilskeestä. Ympäristö huokuu joulunrauhaa jylhine, mutta ylintä Yliperää astetta loivapiirteisimpine tuntureineen. Toki ympäristössä on Suomen mittakaavassa kunnioitettavan korkeita mäkiä, vaikkapa kämpän takana kohoava Ropi, jonka laki kohoaa 945 metriin merenpinnasta.

Kuva: Markus Sirkka

Suosituimpien vaellusreittien tuvilla saattaa olla jokunen muukin joulunviettäjä, mutta Ropilla ei vaeltajia näkynyt. Sitä vastoin kämppää asutti vikkelä kärppä. Jouluruoat saivat olla rauhassa, kun kämppäkärppä piti myyrät kurissa. Ahkiossa jouluruokia voi vetää mukana niin paljon kuin rahkeet kestää, ei siis kovin paljon, etenkin, jos ohjelmassa on pitempi jouluvaellus, jolloin varusteita pitää muutenkin olla mukana runsaasti majoitteineen, muine yöpymistarvikkeineen, ruokineen ja retkeilyvarusteineen. Kamiinalla ja retkikeittimellä ruokia saa tarpeen mukaan lämmitettyä.

Kuva: Markus Sirkka

Kämpällä päivän täyttävät tähdelliset puuhat: lumen sulatusta ruokavedeksi, puidentekoa ja kirjan lukemista. Radiosta kuuluvat Lapin Radion jouluohjelmat, jouluhartauden toimittaa ympäröivä luonto ja kynttilät kämpän pöydällä.

Hyvää joulua ja mukavia retkiä tulevalle vuodelle!

Kuva: Markus Sirkka

Sopu sijaa antaa

Metsähallituksella on hoidossaan yhteensä 254 autiotupaa, joten valinnanvaraa on, eritoten Pohjois- ja Itä-Suomessa, missä suurin osa kämpistä sijaitsee. Autiotupia on myös yhdistysten ja kuntien omistuksessa, kuten esimerkiksi Pihtiputaan kunnan omistama Suurijärven kämppä.

Se pitää kuitenkin muistaa, että autiotuvat on tarkoitettu omin voimin, siis lähinnä hiihtäen tai vaikkapa lumikengin liikkuvien retkeilijöiden yhden tai kahden yön yöpymistä varten, joten koko joululomaksi kämppään ei voi majoittua. Tupia ei voi myöskään varata, vaan ne ovat vapaasti kaikkien käytettävissä, joten jouluseura pysyy yllätyksenä aattoiltaan asti.

Metsähallituksen autiotuvat löytyvät osoitteesta www.luontoon.fi/tuvat
Ohjeita autiotupien käyttöön: www.luontoon.fi/tuvat/tupatyypit/ohjeitaautiotupa

autiotupaerämaajoululappiyövy luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.