Loppusyksyn öinä on mahtava maata makuupussin lämpimässä sammalpatjalla ja katsella taivasta, etsiä sieltä tähtikuvioita, planeettoja, hyvällä tuurilla ihailla revontulia ja jatkaa aamulla seuraamalla horisontin takaa taivaalle kipuavaa aurinkoa.

Kun kattoa ei ole, on se todella korkealla, eivätkä minkäänlaiset seinät eristä ympäröivästä luonnosta. Edes ensimmäisiin yöpakkasiin kadonneilta verenimijöiltä ei tarvitse enää suojautua.

Taivasalla majoittuminen on helppoa, ja kantamukset kevyitä: välttämättä ei tarvita muuta kuin kunnollinen makuualusta ja –pussi. Varusteet on toki mitoitettava lämpötilan mukaan. Jos talvipussia ei ole, voi lisälämpöä hakea vanhalla kikalla yhdistämällä kaksi ohuempaa makuupussia. Se onnistuu helposti, etenkin jos kantomatka ei ole pitkä. Samoin makuualustoja voi käyttää useampaa, jos paksua patjaa ei varastosta satu löytymään, ja vaikka löytyisikin – mukavuus ennen kaikkea! Myös villasukkaan sujautettu lämminvesipullo ja jumppa ennen makuupussiin kömpimistä ovat vanhoja kikkoja lämpimiin yöuniin.

Aurinko herättää taivasalla yöpyneen retkeilijän.

Auringonnousun kruunaa tuore kahvi, jos retkikeitin muistui matkaan, mutta termarillakin pärjää. Kosteaan maahan voi varautua vielä lisäeristeellä: kevytpeitteellä tai vastaavalla kankaalla. Kangasta voi käyttää myös varasuunnitelmana ja suojautua siihen, jos sääennuste ei osukaan täydellisesti kohdalleen. Otsalamppu tai muu valaisin on tietysti kätevä, syysillat ovat pimeitä.

Taivasalla yöpyvän retkeilijän hotellilla on lukematon määrä tähtiä. Katto on korkealla.

Yöpaikaksi kannattaa valita mahdollisimman valosaasteeton, pimeä paikka, siten, että ympäristöön ja etenkin taivaalle on esteetön näkyvyys. Rinteet ja kalliot ovat usein sopivia paikkoja, rinteestä on hyvä seurata illanhämyyn katoavaa ja aamuauringon säteissä taas paljastuvaa maisemaa. Aamun ja illan hetkinä luonnossakin tapahtuu eniten, joten ei tiedä, mitä pääsee kokemaan. Järvimaisemasta saa vielä lisäpisteitä. Mikäpä sen mahtavampaa, kuin herätä vastarannalla loimuavan auringon hehkuun. Se tietysti edellyttää leiripaikaksi järven länsirantaa.

Jos ajatus yöstä ilman majoitteen tuomaa henkistä turvaa kauhistuttaa, ota kaveri mukaan ja rohkaise mielesi. Kannattaa kokeilla.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan sivuilta voi etsiä kartalta lähialueen valosaasteettomia retkipaikkoja: https://www.taivaanvahti.fi/locations/browse/map

Ajankohtainen taivastilanne: https://www.ursa.fi/taivaalla/tahtitaivas-tanaan.html

Tähtikartta taas löytyy täältä: https://www.ursa.fi/extra/tahtikartta/

retkeilyretkivinkityö taivasallayövy luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.