Vihreän maan kevät on ollut tänä vuonna aikainen. Saapuessamme Grönlantiin toukokuun puolen välin tienoille, oli luonto jo kovaa vauhtia heräämässä ja vaivaiskoivut puskivat vihreää. Pohjoisen lyhyt, mutta tehokas kasvukausi oli käynnissä.

Täkäläiset kasvit ovat sopeutuneet kasvukauden lyhyyteen, joten kesän lämpimästä ja valoisasta ajasta otetaan kaikki irti. Kasvit myös kestävät hyvin ankaria oloja, eikä muutaman päivän mittainen takatalvi toukokuun lopulla näyttänyt vaikuttavan niihin lainkaan. Kynsimöt, hanhikit, leinikit ym. jo kukintansa aloittaneet kasvit kestivät pienen lumipeitteen hyvin ja jatkoivat eloaan paljastuttuaan lumen alta.

Pohjoiset kasvit eivät pienestä hätkähdä. Kuva: Eero Myrsky

Touko-kesäkuun vaihteessa käynnistyi myös karibujen vasomiskausi. Karibuille aikainen kevään tulo ja lämpö eivät ole pelkästään positiivisia asioita. Vasomiskauden aikana naaraat tarvitsevat paljon helposti sulatettavaa ja runsasravinteista ravintoa, jotta pystyvät tuottamaan tarpeeksi maitoa jälkikasvulleen. Tätä ravintoa ovat erityisesti juuri ilmestyneet kasvinosat, uuden versot ja lehdet.

Draba cana on kevään ensimmäisiä kukkijoita. Kuva: Eero Myrsky

Jos kasvien kasvukausi on jo ehtinyt pidemmälle, eikä uutta tuoretta helposti sulatettavaa kasvimassaa ole riittävästi saatavilla, on tällä todettu olevat vaikutuksia vasojen määrään ja siten luonnollisesti koko populaation kokoon.

Rhrododendron lapponicum on yleinen laji alueella. Kuva: Eero Myrsky

Tutkimus tästä aiheesta on edelleen käynnissä. Tutkimusalue sijaitsee kahden vesistön ja jäätikön rajaamalla ylängöllä, joka on karibujen suosimaa vasomisaluetta. Karibuseurantoja on tehty jo useita vuosia ja tutkimus on edelleen käynnissä, joten aika näyttää kuinka suuren mittaluokan vaikutuksesta on kyse.

Grönlantikaribukevät

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.