87/365

Vanha ystävämme kotivarpunen pärjää hyvin Jäämeren rantojen pikkukylissä. Siitä olen iloinen. Varpuset asustavat useinkin myös vanhoissa satamarakennuksissa. Niistä niille löytyy aina koloja ja suojapaikkoja. Satamissa voi tehdä monenmoisia ruokalöytöjäkin.

Tuttu näkymä.

Omakotitalojen pihassa on lintulautoja, joilla usein käy kymmenestä kahteenkymmeneen varpusta. Varpunen on tyypillisin piharuokinnalla käyvä lintu. Keväisin voi käydä myös pulmusia ja vaihtelevasti urpiaisia. Varpuset selviävät yli kaamoksen ihmisen varassa.

Joissain pikkukylissä kuten vanhassa suomalaiskylässä Kallijoella eli Skallelvissä varpuset pärjäävät yhden hyvin hoidetun isokokoisen pihalintulaudan turvin yli talven. Montaa asukasta ei kylässä asu ympärivuotisesti. Vanhojen talojen päädyissä katon rajassa on usein linnunpönttöjä varpusen pesiä.

Naaras kotivarpunen

Vaikka matkaa asutukseenkin on, Nessebyn vuonolle työntyvällä niemellä sijaitseva kirkko kerää varpusia katonharjalleen ja tuuliviiriin. Varmastikin kirkkorakennuksen rakenteissa on hienoja pesäpaikkoja.

Myös Suomen Lapin puolella mm. Utsjoella on aivan pikkukylissä ja jopa yksinäisessä pihapiirissä on varpusia. Hyvä ystävämme!

Tuulen tuiverrus ei haittaa

 

JäämerikaamosKotivarpunenvarpunenvuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.