88/365

Pikkujoutsenet ruokailevat rauhassa niityllä. Jään pikkutielle tarkkailemaan. Joukossa on muutama laulujoutsenkin. Kuuntelen hiljaisuutta.  Pikkujoutsenet ovat matkalla tundralle, Jäämeren äärelle, Ultima Thuleen, laulujoutsenta pohjoisemmaksi. Kuvat ovat toissaillalta.

Välillä pikkujoutsenet pulisevat hiljalleen, vaihtavat ajatuksia. Ainoa tilanne, jolloin ne nostavat kerralla kaulansa ylös, syntyi siitä, että niiden yli lensi kaksi muuta pikkujoutsenta. Äänet valpastuttivat. Katseltiin ja varmistettiin.

Pikkujoutsenta ei saa koskaan häiritä lentoon. Sen täytyy antaa aina olla rauhassa riittävän turvallisen etäisyyden päässä. Pikkujoutsen on laulujoutsenta selvästi arempi. Voimia pitää muutolla säästää myös pesinnän alkamiseen. Häirintä muuttomatkalla ei kuulu pikkujoutsenen ekologiaan.

Ilta on hiljainen. Mutta aika ajoin edellisinä päivinä saapuneet kurjet innostuvat huutelemaan, osa jo reviireillään. Kun huudot ovat jo vaienneet, pikkujoutsenet nousevat selvästi auringonlaskun jälkeen kohti merta, yöpymään. Omassa tahdissaan ja rauhassaan.

Iltalaulujoutsenpikkujoutsenvuosi luonnossa

Hyvän mielen joululahja

Anna lahjaksi lumoava luontokokemus.
Tilaamalla Suomen Luonnon tuet suomalaisen luonnon suojelua.