Kurkiseuranta: Lauri-kurki esitteli tutkijoille harvinaisen muuttoreitin
”Lare on kaikkien aikojen kurki”, aloittaa biologi Petri Suorsa.
Gps-paikanninta kantava nuori Lauri hävisi Kurkiseurannan Esterin tavoin kartalta joulukuun alussa muutettuaan Tunisiaan. Kun paikannin vihdoin sai yhteyden mobiiliverkkoon maaliskuun alussa, kartalle piirtyi hurja reissu Saharan poikki Etiopiaan.
Tyypillisesti kurkien itäinen muuttoreittireitti kulkee Mustanmeren yli, tai viimeistään Unkarissa itäkurjet ovat kääntyneet erilleen muista.
”Enpä olisi uskonut, ellen olisi omin silmin nähnyt. Vaikka toive oli”, Suorsa intoilee.
Kun Esterin ja Laurin paikantimet pysyvät viikko toisensa jälkeen mykkinä, hän ehti käydä mielessään läpi kaikki vaihtoehdot paikantimen hajoamisesta linnun kuolemaan. Parhaassa tapauksessa linnut olisivat vain päätyneet katvealueelle ja paljastaisivat myöhemmin jotain kiinnostavaa kurkimuutosta.
Ja juuri niin kävi. Myös Esterin muuttoreitti oli epätavallinen, mutta Lauri valitsi vielä yllättävämmän reitin.
Kurkiseurannan linnut ovat osa Idan Talmonin väitöskirjatutkimusta Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa.
”Kurjet eivät muuta yksin, joten siellä on ollut Laurin emojen lisäksi muitakin kurkia. Reitin tätyy kuitenkin olla hyvin harvinainen”, Talmon sanoo.
Aavikon halki
Lauri paikantui syksyllä viimeisen kerran Tunisiassa Chott el Gharsan suolajärven tuntumassa 7. joulukuuta. Sen sijainnista olisi voinut päätellä, että kurki on suuntaamassa talveksi Algeriaan, mutta se kääntyikin seuraavana päivänä jyrkästi kaakkoon ja Libyaan, aluksi lähes samaa reittiä kuin Esteri.
”Sen jälkeen lensi joka ikinen päivä 16 peräkkäisenä vuorokautena”, Suorsa kertoo.
Päivät noudattelivat enimmäkseen samaa rytmiä: Lentoonlähtö aamulla viimeistään yhdentoista aikaan, kun aurinko alkaa lämmittää maata ja luoda nousevia ilmavirtauksia. Laskeutuminen alkuillasta viiden ja kuuden välillä. Päivien aikana Lauri eteni sadasta neljäänsataan kilometriä, keskimäärin vain noin 250 kilometriä vuorokaudessa.
”Toisin sanoen siellä ei ole ollut mitään mahtavaa myötätuulta, joka olisi ajanut kurjet tälle reitille, vaan ne ovat ihan tietoisesti lähteneet kohti Etiopiaa.”
Paikannin tallentaa maantieteellisen sijainnin lisäksi myös korkeuden. Asumattoman erämaan yli kurjet muuttivat monena päivänä vain noin 300 metrin korkeudella maan pinnasta, mikä on Suorsan mukaan kurjelle suhteellisen matalalla.
”Kaikkein käsittämättömintä on, että usein, kun ne laskeutuivat iltapäivällä muuton jälkeen, ne lähtivät kävelemällä kohti Etiopiaa. Ne kävelivät muutaman tunnin ja aamulla homma alkoi kävelyllä. Ne saattoivat kävellä kahdesta viiteen kilometriä ennen kuin nousivat siivilleen.”
Suorsa pohtii, että kurjet saattoivat kävelymatkoillaan etsiä hiekan seasta jotain syötäväksi kelpaavaa.
Joulukuun loppupuolella aavikon toinen laita tuli vihdoin vastaan. Samalla myös muuttokorkeus nousi lähemmäs kilometriä. Aatonaattona Lauri levähti vuorokauden Sudanissa Valkoisella Niilillä ja jatkoi jouluaattona itään Siniselle Niilille. Pitkän muuttorupeaman jälkeen se pysähtyi Maganzan tekojärvelle 11 vuorokaudeksi ja vasta tammikuun 4. päivänä jatkoi kahdessa vuorokaudessa Etiopiaan, missä se asettui Mukusanin kylän lähistölle.
”Tunisian isolta suolajärveltä varsinaiselle talvialueelle Etiopiaan tulee 4410 kilometriä. Se on huima juttu!”
Suorsan mukaan Laurin syysmuutto on tämänhetkisen tiedon mukaan Euroopan kurjille kaikkien aikojen ennätys. Kokonaisuudessaan matka Virolahdelta Etiopiaan oli 8300 kilometriä. Tästä reilut 6000 kilometriä Balkanilta eteenpäin kurjet tekivät käytännössä vain pienillä yöpymistauoilla, aikaa palautumiseen tai rasvakerroksen kerryttämiseen ei ollut.
”Jos Lauri palaa Suomeen, tulee myös kokonaismatkan pituudeksi ennätykselliset yli 14 000 kilometriä.”
Kevätmuutto suuntautuu tyypilliselle itäkurkien reitille
Lauri vietti aloillaan Etiopiassa 54 vuorokautta.
”Siinä on kaksi isoa järveä ja ympärillä runsaasti peltoja. Se on kyllä paratiisin näköinen paikka”, Suorsa sanoo.
Laurin kevätmuutto käynnistyi helmikuun 28. päivänä, kun se lensi suuren Tanajärven pohjoislaidalle Etiopiassa. Muuttomatka jatkui reippaassa tahdissa, ja 7. maaliskuuta se saapui Hulan laaksoon Israelissa, missä Idan Talmon pääsi näkemään sen.
Lauri muutti tuolloin noin 150–200 kurjen parvessa. Muuttovauhti on kevään aikana ollut syksyä kovempi, ja Suorsa arvioi, että mukana olevat aikuiset linnut kiirehtivät pesimäreviireilleen ja pitävät rivakkaa tahtia yllä.
Kurjet pysähtyivät Hulaan vain yöpymään, mikä on Etopiasta palaaville kurjille tyypillistä. Seuraavana päivänä ne jatkoivat Turkkiin Yumurtalikin luonnonsuojelualueelle ja yhä eteenpäin Tuzjärvelle. Järvi oli aiemmin Turkin toiseksi suurin, mutta maanviljelys ja ilmastonmuutos kuivattivat sen suola-altaaksi kuluneiden kolmen vuosikymmenen aikana.
Maanantaina 11.3. Lauri muutti aamuyhdeksästä alkaen koko päivän ja ennätti Mustanmeren yli Krimille asti. Päivän etapille kertyi mittaa yli 800 kilometriä.
Muutto jatkui edelleen reippaana ja keskiviikkona Lauri paikantui jo Ukrainan rintamalinjojen pohjoispuolelle Varyushynen kylän lähelle, jossa se lepäsi ja tankkasi Etiopiasta lähdön jälkeen ensimmäistä kertaa kokonaisen vuorokauden.
Laurin muuttoreitti on nyt aivan eri kuin syksyllä. Se lentää pitkin tavanomaista itäkurkien reittiä, joka kulkee hyvin suoraviivaisesti Etiopiasta kohti pohjoista.
Sattumusten kautta seurantaan
Kesällä 2023 gps-paikantimia oli vaarassa jäädä yli. Kaikkia paikantimia ei saatu kiinnitettyä kurjenpoikasten jalkoihin Pohjois-Karjalassa, kuten oli tarkoitus.
Suorsa kertoo, että otti tuolloin yhteyttä Ville Pöyriin, yhteen Suomen parhaista kurkirenjastajista. Pöyri onnistui Virolahdella nappaamaan haastavalta reviiriltä kiinni kaksospoikueesta toisen poikasen, joka sai yli jääneen paikantimen kannettavakseen.
Tuo poikanen nimettiin Lauriksi paikallisen rovastin Lauri Leikkosen mukaan. Vuonna 2001 edesmennyt Leikkonen oli monipuolinen ja arvostettu lintuharrastaja, ja hän aloitti lintujen rengastamisen jo 1930-luvulla.
Lauri-kurki liittyy nyt mukaan Kurkiseurantaan Harmaan, Esterin, Kullan ja Haiskun seuraan. Aiemmat Kurkiseurannan artikkelit löydät täältä >>