Lukuisat linnut lähtevät matkaan pimeyden turvin. Yömuuttajia löytyy kaikista lajiryhmistä.

Muuton seuranta yöllä tarjoaa haastetta, kun höyhenpuvun tuntomerkkejä ei näy. Linnut määritetään lentoäänten perusteella ja niistä lasketaan joko parvien tai yksittäisten äänten määrä.

Lintuharrastaja Antero Lindholm kertoo, että yömuuton seuraaminen onnistuu helpoimmin kaupunkialueella, kunhan paikka on tarpeeksi hiljainen. Silloin voi kuulla yli lentävien punakylki- ja laulurastaiden sirahtavia lentoääniä.

”Voimakkaan valkoposkihanhien muuton aikaan syksyllä taivaalta kuulee usein hanhiparvien ääniä”, hän vinkkaa.

Myötätuuli ja kirkas sää tietävät vilkasta muuttoyötä. Toisaalta pilvet ja sumu saattavat painaa lintuja hieman matalammalle, jolloin ne kuulee selvemmin. Liian huonolla säällä muutto kuitenkin pysähtyy.

Uninenkin voi seurata yömuuttoa: nauhurin voi jättää ulos äänittämään koko yöksi, jolloin tallentuneet äänet voi määrittää ja laskea myöhemmin.

Osa äänistä on helppo tunnistaa, kun kokemusta karttuu. Lindholm kertoo, että nauhalle kertyy vähitellen myös mysteereiksi jääviä ääniä. Aina ei ole edes selvää, onko äänessä lintu.

”Joistain on varsin vaikea arvata, millaisesta lähteestä ne ovat peräisin, vaikka ympäristö olisi päivällä hyvinkin tuttu kotipiha.”

Lindholmilla on kokemusta poikkeuksellisista tallenteista.

”Minulle kävi kerran niin, että naapurin hevoset karkasivat yöllä aitauksestaan, ja äänittellä oli paljon niiden ääniä, kun ne vaeltelivat ympäriinsä. Niitä ei tosin tarvinnut äänistä määrittää, kun jo aamulla herätessäni ihmettelin pihalla kävelevää hevosta.”

Vinkki! Yömuuttoa voi kuunnella ja tallentaa suuntaavien mikrofonien avulla. Parabolinen mikrofoni muistuttaa hieman lautasantennia. Se kerää kaukaakin tulevat ääniaallot ja ohjaa ne mikrofoniin lautasen keskelle.

hanhetlintujen muuttoluonnonkalenterimuuttolinnutrastaatyömuutto

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.