Tuntuuko uusi suositus syödä lähes kilo kasviksia päivässä hankalalta sujautettavalta omalle ruokalautaselle? Ei hätiä, tällä salaatilla taklaat suosituksen herkullisesti!

Marraskuussa 2024 julkaistavien uusien suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan aikuisten olisi hyvä syödä kasviksia päivässä vähintään 800 grammaa. Eli toisin sanoen meidän olisi syytä popsia nykyistä rutkasti enemmän juureksia, vihanneksia, palkokasveja, sieniä, hedelmiä ja marjoja.

Valmistele salaatti edellisenä päivänä ja kokoa ennen tarjoilua

Saimme Kasviskapina-sivuston perustajalta, kokki Hanna Hurtalta salaattireseptin, jossa maistuvat syksyisen mehevät kotimaiset kasvikset – ja samalla lautaselle tulee lapattua aimo määrä päivän kasviksista juureksien ja palkokasvien muodossa. Salaatti sopii myös vegaanista ruokavaliota noudattaville, sillä se on täysin kasvisperäinen. 

Paahdettu kasvis-kikhernesalaatti on mainio tarjottava myös juhlissa. Valtaosan salaatin valmisteluista voi tehdä jo edellisenä päivänä, ja juhlapäivään jää ainostaan salaatin koostaminen tarjoiluvadille. 

Voit käyttää salaattiin myös muita kasviksia, kuten lanttua, palsternakkaa, perunaa, porkkanaa, kukkakaalia. Kauran sijaan voit käyttää esimerkiksi ohraa tai spelttiä.

Paahdettu kasvis-kikhernesalaatti

Kuva: Hanna Hurtta

Paahdettu kasvis-kikhernesalaatti

4-6 annosta

Ainekset:

  • 400 g punajuuria (3-4 kpl)
  • 400 g myskikurpitsaa
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tl kuivattua rosmariinia
  • suolaa ja mustapippuria
  •  2 dl pitkäjyväistä kauraa / ruokakauraa
  •  ½ ruukkua salaattia
  • kourallinen silmuja tai ituja
  • 1 pkt kasvipohjaista chavrea tai fetaa (180-200 g)

Paahdetut kikherneet:

  • 1 prk käyttövalmiita kikherneitä (230 g)
  • 1 rkl öljyä
  • 1 rkl ras el hanout -mausteseosta (tai garam masalaa)
  •  ½ tl suolaa

Sitrus-agavevinegretti:

  •  ½ dl sitrusten mehua (esim. satsuma & lime)
  •  ½ dl agavesiirappia
  •  2 rkl omena- tai valkoviinietikkaa
  •  1 dl rypsiöljyä
  •  1 tl kuivattua rakuunaa
  •  ½ tl suolaa
  •  1/4 tl mustapippuria

Valmistus:

  1. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.
  2. Kuori ja paloittele punajuuret ja kurpitsa. Levitä punajuuret leivinpaperin päälle uunivuokaan ja sekoita joukkoon puolet öljystä. Mausta rosmariinilla, suolalla ja pippurilla.
  3. Paahda punajuuria 15 minuuttia. Lisää pellille sitten kurpitsat, sekoita niiden joukkoon loput öljystä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda vielä 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
  4. Valmista paahdetut kikherneet. Valuta kikherneet ja laita pellille tai uunivuokaan. Sekoita joukkoon öljy ja mausteet. Paahda 20-30 minuuttia, kunnes mukavan rapsakoita. Anna jäähtyä.
  5. Keitä kaura pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Valuta ja anna jäähtyä.
  6. Valmista vinegretti laittamalla kaikki ainekset kannelliseen purkkiin. Sulje kansi ja ravista sekaisin.
  7. Kokoa salaatti tarjoiluvadille tai kulhoon. Revi pohjalle reilusti salaattia ja levitä joukkoon silmuja. Levitä päälle kaura ja mausta se muutamalla lusikallisella vinegrettiä. Kasaa päälle vielä paahdetut kasvikset, kikherneet ja murusteltu juusto.
  8.  Tarjoile salaatti vinegretin kanssa.
Hanna HurttaKasviskapinapaahdettu kasvis-kikhernesalaattiReseptiVegaaninen resepti

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.