Resepti: Siankärsämöpasta

Kuva: Maija Suomela
Suomalaisessa kansanperinteessä on kirjattu siankärsämölle yli 150 eri nimitystä. Osa tämän rakkaan kasvin monista nimistä on kuin suoraan Harry Potter -kirjasarjasta. Pyörtänöpöllö. Aivastusruoho. Pellonvanhin. Kuperkeikkaheinä.
Tästä kärsäheinästä voit myös valmistaa oivallisen pastan kesäpöytään. Siankärsämön ominaismaku on kitkerä, mutta tässä reseptissä se on tasapainossa. Siankärsämö on voimakas rohtokasvi, joten tämä pasta-annos sopii herkutteluun silloin tällöin.
Alkuperäinen, tässä hieman muunneltu resepti on Alan Bergon.
Ainekset:
- Hyvää pastaa
Vettä
Suolaa
1-2 rkl (oliivi)öljyä
5 valkosipulin kynttä, tai maun mukaan
kourallinen pieniä siankärsämön lehtiä
1 tl mietoa chilirouhetta, tai maun mukaan
0,5 dl kuivaa valkoviiniä
1 tl kapriksia (esimerkiksi voikukannupuista)
Litulaukkaa
Parmesan-juustoaTyövaiheet
1. Hienonna siankärsämön lehdet ja chilirouhe yhdessä hyvin pieneksi silpuksi. Kuori ja pilko valkosipulin kynnet.
2. Kiehauta isohko kattilallinen vettä ja lisää siihen runsaasti eli ainakin 1 rkl suolaa. Keitä pasta vedessä sille annetun ohjeen mukaisesti.
3. Kun pasta kiehuu, paista valkosipulin kynnet ja kaprikset paistinpannulla oliiviöljyssä. Varo, että valkosipulit eivät pala, vaan hieman ruskistuvat.
4. Kun valkosipulit ovat kypsyneet, ota pannu hetkeksi pois levyltä. Kun pannu on hieman jäähtynyt, lisää valkoviini. Anna tekeytyä hetken aikaa.
5. Kun pasta on valmista, nostele kypsä pasta reikäkauhan kanssa paistinpannulle. (Voit myös siivilöidä pastan. Ota sitä ennen noin desilitra pastan keitinvettä talteen.)
6. Lisää lopuksi chili-siankärsämösekoitus ja pyörittele pastaseoksen sekaan. Lisää tarpeen mukaan tilkka pastan keitinvettä, jotta saat kermaisemman ja kosteamman lopputuloksen. Jaa annoslautasille ja lisää päälle hieman hienonnettua litulaukkaa (tai ruohosipulia) ja raastettua parmesania.
7. Tarjoile heti vihreän salaatin kanssa.