Keltaista juurekasta
Syksyn tullen alkavat taas maistua erilaiset juurekset. Vaihtelua tarjontaan – ja väreihin – tuo esimerkiksi keltajuuri, joka on punajuuren sukulainen. Sen kuori on kellertävä ja malto kirkkaan keltainen.
Maultaan se on hieman makeampi kuin punainen sukulaisensa.
Keltajuuri sopii hyvin sosekeittoihin, uunipaistoksiin sekä uunilohkoina dipattavaksi.
KELTAJUURELLA AATELOITUJA RESEPTEJÄ, OLE HYVÄ!
Keltajuurta lempeässä liemessä
500 g keltajuuria
1 ruukku rucolaa
150 g fetaa
Marinadi
1 sirtuunan mehu
1tl hunajaa
0,5 dl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
rosmariinia
valkosipulia
suolaa
mustapippuria
Keitä keltajuuret kuorineen pehmeiksi. Kuori jäähtyneet keltajuuret ja palastele ne ohuiksi kiekoiksi. Pieni rosmariini ja valkosipulinkynsi ja mittaa myös loput marinadiainekset kulhoon ja sekoita. Lisää keltajuurikiekot marinadiin ja anna maustua ainakin pari tuntia. Tarjoa kiekot rucolapedillä fetahunnulla peiteltynä.
Keltajuurivuohenjuustokeitto
150 g keltajuuria
350 g porkkanoita
10 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
200 g vuohenjuustoa
1 dl kermaa
mustapippuria
basilikaa
lehtipersiljaa
Mittaa vesi kattilaan ja keitä se kiehuvaksi. Lisää kasvisliemikuutiot. Pilko keltajuuret ja porkkanat, laita ne kiehuvaan kasvisliemeen ja keitä pehmeiksi. Soseuta keitto sauvaseikoittimella. Lisää keittoon vuohenjuusto nokareina ja anna niiden sulaa. Lisää kerma.
Kuumenna keitto höyryävän kuumaksi ja mausta. Viimeistele keittolautanen lehtipersiljalla.
Uunikeltajuuri
0,5 kg keltajuuria
1 rkl sitruunamehua
3 rkl hunajaa
loraus öljyä
ripaus suolaa
Kuori ja palastele keltajuuret. Laita lohkot uunivuokaan, lorauta päälle öljyä, hunajaa, sitruunamehua ja mausteet. Sekoita lohkoja, jotta ne maustuvat kauttaaltaan.
Paista n. 200 asteessa puolisen tuntia.
Nauti majoneesin kanssa.