Ottavatko sinua päähän maailman ongelmat? Ilmastonmuutos, joka etenee kuin juna, monimuotoisuuden vimmattu väheneminen tai kolmansien maiden ihmisten riistäminen meidän elintason takia?

Minua ottaa ja usein, sekä harmittaa kun tuntuu, että juuri mitään näille asioille ei voi tehdä. Mutta ehkä kuitenkin jotain, tietoisuus omien valintojen vastuullisuudesta tai vastuuttomuudesta on alku johonkin.

Olen savossa syntynyt ja myöhemmin helsinkiläistynyt agronomi, joka kovin usein hajoilee kulutusvalintojen edessä. Tänne pyrin kirjoittamaan ajatuksiani kestävyydestä, kulutuksesta ja vastuullisista valinnoista.

Koska tietoisuus on kaiken alku ja juuri, tämän ensimmäisen kirjoituksen kunniaksi suosittelen teille kolmea podcast-sarjaa, henkilökohtaisia suosikkejani, jotka ovat laajentaneet käsityksiäni vastuullisuuden teemoista.

Jos olet säilynyt autuaan tietämättömänä podcastien maailmasta, tässä tiivistettynä mistä on kysymys: Podcast on radio-ohjelma, jota kuitenkaan ei kuunnella radioaalloilta vaan tallenteena verkosta ja yleensä jonkun podcast-ohjelman avulla (esim. Acast, Soundcloud, Itunes, Spotify). Podcasteja tehtailevat monet perinteiset radiokanavat ja printtimediat, mutta periaatteessa lähes kuka vain voi alkaa podcast-tuottajajuontajaksi. Podcastien henki on kevyt ja blogimainen, vaikka teemat saattavat toki olla myös hyvin vakavia. Trendikkäät podcastit tuntuvat useimmiten olevan kahden henkilön vuoropuheluita, mutta tarjontaa riittää radiokuunnelmista livetilaisuuksien taltiointeihin ja abstrakteihin monologeihin. Aiheet voivat olla mitä vain bileistä poliittiseen debattiin.

Ja sitten itse asiaan. Esittelyssä minun TOP3 podcast-sarjaa kattoteemalla ympäristö- ja vastuullisuusajattelu. Kerro sinä omasi?

1. Tulevaisuus Hanskassa
Jos sinulla on aikaa vain yhteen, aloita seuraamaan tätä sarjaa.

Tulevaisuus Hanskassa on Jari Hanskan ilmasto-podcast, ja osa YLEn laajempaa Tehtävänä tulevaisuus –kokonaisuutta. Tulevaisuus Hanskassa yhdistää tiukkaa asiaa sekä mielenkiintoista fiktiokerrontaa, ja koukuttaa ensimmäisestä jaksosta alkaen. Teema on hyvin vakava; ilmastonmuutos ja sen vaikutukset ihmiskuntamme tulevaisuuteen, mutta sävy ei ole ollenkaan niin tumma kuin voisi odottaa. Tässä sarjassa on toivoa, mutta se ei tarkoita pätkääkään ilmastonmuutoksen vähättelyä. Sarjassa Jari Hanska keskustelee ilmastonmuutostutkijoiden kanssa tulevaisuuden skenaarioista, ja joka jaksoon on käsikirjoitettu kaksi lyhyttä fiktiivistä kuunnelmaa tulevaisuudesta. Kuuntele, sen lisäksi että tämä on todella hyvä, se taatusti myös laajentaa näkemyksiäsi tulevaisuudesta!

2. Havuhattu
Havuhattu on Joonas Vaaralan ja Otto Kronqvistin vuoropuhelua metsästä ja luontosuhteesta. Tämä edustaa juuri sitä podcast-konseptia, johon itse olen eniten törmännyt. Kaksi tyyppiä keskustelee sovitusta teemasta, joka tässä tapauksessa on luonto. Sarjasta on toistaiseksi ilmestynyt vasta kaksi jaksoa, mutta toivottavasti saamme pian lisää. Ensimmäisessä jaksossa pohditaan ihmisen luontosuhdetta, ja se on äänitetty teemaan sopivasti Helsingin edustalla sijaitsevassa Vartiosaaressa. Toisessa jaksossa määritellään metsää. Milloin sinä huomaat olevasi metsässä? Missä menee rakennetun ympäristön raja? Sarja sisältää hienoa filosofista pohdintaa ja hauskoja tarinoita elämästä, eksymisistä metsään ja oman luontosuhteen löytämisestä.

3. Ympäristödialogeja
Tämä sarja on taltiointeja Ympäristötiedon foorumin Ympäristödialogeja-tilaisuuksista, ja vahvaa akateemista ajatustenvaihtoa vakavista ympäristöaiheista. Vaikka keskustelijoina ovat useimmiten tutkijat, pystyy keskustelua hyvin seuraamaan vaikka kaapissa ei olisi tohtorinhattua. Erityisesti mieleeni on jäänyt vaateteollisuutta käsittelevä keskustelu: Biohajoava biletoppi ja jaettu vaatekaappi. Tekstiiliteollisuuden hämärät kuviot on asia josta pitäisi puhua niin paljon enemmän. Tiesitkö, että Suomessa syntyy 70 miljoona kiloa tekstiilijätettä joka vuosi, josta suurin osa olisi hyödynnettävissä? Miksi ruokahävikistä puhutaan todella paljon, mutta tekstiilihävikistä melko vähän? Ja mitä kaikkea järjettömyyttä tähän aiheeseen liittyykään raakamateriaalin tuotannosta tuotteen valmistukseen, ja lopulta lopputuotteen pikaiseen hylkäämiseen. Lupaan, että ihan heti tämän kuuntelemisen jälkeen sinulla ei ole mielessä parempi bisnespukeutuminen uran edistämiseksi.

Avartavia kuunteluhetkiä!

kulutusPodcasttulevaisuusvastuullisuusYmpäristö

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.