Kirjoittaja on kaupunkilainen agronomi sekä vastuullisista valinnoista kiinnostunut kuluttaja, joka rakastaa äänikirjoja sekä lähimetsiä.
Twitter: @auralamm
Rehellisyyden nimissä tämä vuosi ei ole tuntunut olleen ihmiskunnan historian parhaimpia. Ihmeteltävää on riittänyt, ja monet vuoden uutisista ovat olleet suorastaan kuristavan ahdistavia.
Teksti: Aura Lamminparras
Kuva: Andrew Ruiz
Rehellisyyden nimissä tämä vuosi ei ole tuntunut olleen ihmiskunnan historian parhaimpia. Ihmeteltävää on riittänyt, ja monet vuoden uutisista ovat olleet suorastaan kuristavan ahdistavia. Tämän vuoden skuuppeihin on kuulunut Yhdysvaltojen vetäytyminen Pariisin ilmastosopimuksesta, ja 15 000 tutkijan varoitus joukkotuhosta, mikäli nykyisiin ja kasvaviin kulutustottumuksiin ei puututa. Tapetilla ovat olleet myös mm. merien valtavat muovijätemassat, metsien hakkuut Suomessa ja maatalouden torjunta-aineet.
Useimmiten maailman tila, politiikka ja ihmisten ymmärtämättömyys masentaa. Mutta vaikka asiat tuntuvat menevän vain huonompaan suuntaan, myös toisenlaista liikehdintää on havaittavissa. Itseasiassa yhä useampi ihminen pysähtyy miettimään maailman ympäristöongelmia, yhä useampi ihminen haluaa toimia vastuullisesti, ja tehdä oikeita valintoja maapallon hyväksi. Joten jotta emme ajautuisi totaaliseen epätoivoon, haluan tsempata sinua vuosi 2017, ja kertoa missä asioissa onnistuit, ja mihin suuntaan kannattaa ensi vuonnakin ponnistaa.
Eli 7 innovaatioita ja ilmiötä vuodesta 2017, joiden vuoksi toivoa paremmasta tulevaisuudesta on!
Laillisia sirkkaherkkuja. Syyskuussa tapahtui pitkään odotettu muutos, kun hyönteiset hyväksyttiin Suomessa ruuaksi. Eikä mennyt aikaakaan kun hyönteistuotteita tulvi markkinoille mm. leipinä, mysleinä ja nakkeina. Hienoa ennakkoluulottomuutta ja yhteistyötä suomalaisilta viranomaisilta, elintarvikeyrityksiltä sekä kuluttajilta!
Rakkaus luontoon. Suomalaiset ovat varmasti aina rakastaneet luontoaan, mutta tänä vuonna tämä rakkaus tehtiin hienosti näkyväksi. Satavuotiaan Suomen kunniaksi vietettiin 4 Suomen luonnon päivää, joista suurin ja kaunein elokuun viimeisenä lauantaina Suomen lippujen liehuessa. Myös keskustelu ja ymmärrys bakteereista, vastustuskyvystä, maan sekä metsän terveysvaikutuksista ovat selkeästi lisääntyneet. En tiedä, tuliko kenellekään yllätyksenä, että metsässä oleilu poistaa stressiä, mutta onhan se hienoa, että nyt siitäkin on tutkittua tietoa.
Luomu kasvaa. Luomuruuan myynti on kasvanut vahvasti jo monta vuotta, ja vauhti tuntuu vain kiihtyvän, sekä Suomessa että maailmalla. Tämän lisäksi myös luomupeltoala kasvaa Suomessa kohisten ja ennakkoarvioiden mukaan luomussa olisi nyt jo lähes 12% peltoalasta.
Tervetuloa vuosi 2018 – toivon sinulta enemmän tätä ja vähemmän ilmastosopimuksista lipeämistä!
Aura Lamminparras
Kirjoittaja on kaupunkilainen agronomi sekä vastuullisista valinnoista kiinnostunut kuluttaja, joka rakastaa äänikirjoja sekä lähimetsiä.
Twitter: @auralamm
Vuoden pimein vuodenaika on käsillä joka valon vähenemisen lisäksi tarkoittaa myös aikaa, jolloin lämpökerroksia puetaan päälle tavallista enemmän. Voin jopa melkein sanoa pitäväni tästä kylmästä vuodenajasta, siitä yksinkertaisesta syystä, että RAKASTAN villaa, villasukkia, villapaitoja ja villaisia alusvaatteita. Vannoutuneena villafanina kotoani ei juurikaan löydy esim. fleece-tuotteita, joten en ole joutunut kamppailemaan huonon omantunnon kanssa lukiessani kirjoituksia fleece-tuotteiden yhteyksistä merien muoviongelmiin.
Ottavatko sinua päähän maailman ongelmat? Ilmastonmuutos, joka etenee kuin juna, monimuotoisuuden vimmattu väheneminen tai kolmansien maiden ihmisten riistäminen meidän elintason takia? Minua ottaa ja usein, sekä harmittaa kun tuntuu, että juuri mitään näille asioille ei voi tehdä. Mutta ehkä kuitenkin jotain, tietoisuus omien valintojen vastuullisuudesta tai vastuuttomuudesta on alku johonkin. Tämän ensimmäisen kirjoituksen kunniaksi suosittelen teille kolmea podcast-sarjaa, henkilökohtaisia suosikkejani, jotka ovat laajentaneet käsityksiäni vastuullisuuden teemoista.