Kun lumet sulavat ja maa lämpiää, alkaa puutarhasesonki. Voidaan puhua jopa keväthuumasta, jolloin taimikauppojen ovet käyvät tiuhaan ja kottikärryt saavat pihoilla kyytiä.

Puun, pensaan tai perennan taimesta voi hyvässä lykyssä kasvaa elämänmittainen kumppani omalle pihamaalle. Siksi ei olekaan samantekevää, millaisen taimen ostoskärryynsä valitsee.

”Taimen ulkonäkö, tanakkuus ja haarovuus ovat tärkeitä asioita. Esimerkiksi monivuotista perennaa valitessa ei kannata katsoa kukkavarsia, vaan sitä, että kasvi on tanakka ja tuuhea mätäs. Jos taas on ostamassa pihalleen vaikkapa puuta, pitää katsoa, ettei siinä ole runkovaurioita”, sanoo taimitarhatuotannon erikoisneuvoja Jyri Uimonen Puutarhaliitosta.

Puolet kasvista on piilossa mullan alla juuristossa. Onkin tärkeää, että taimi on saanut kasvaa riittävän suuressa astiassa ja muodostaa hyvät ja vahvat juuret.

”Mitä isompi taimi, sen parempi. Tosin silloin myös hinta nousee, mutta kasvuun lähtökin on varmempaa.”

Monet hankkivat pihalleen myös nopeaa kukkaloistoa yksivuotisilla kesäkukilla. Niissäkin on tärkeää katsoa ruukun ja taimen kokoa sekä sen tanakkuutta ja haarovuutta.

Hollanti hallitsee puutarhakauppaa. Suomeen tuodaan ulkomailta noin puolet tänne istutetuista monivuotisista kasveista. Maassamme on noin sata taimiviljelijää, ja meiltä menee vientiin etenkin hedelmä- ja marjakasvien taimia Keski-Eurooppaan, Ruotsiin, Norjaan sekä Venäjälle.

”Erikoishavuja ja ryhmäruusuja ei voida kasvattaa meillä, joten niissä olemme tuonnin varassa”, Uimonen sanoo.

Tuontitaimien mukana saattaa maasta toiseen kulkeutua kasvitauteja sekä vieraslajeja. Esimerkiksi kasvin palaneen näköiseksi muuttava bakteeritauti tulipolte kolkuttelee jo oviamme lähimpänä Virossa sekä Ahvenanmaalla.

”Tulipolte saattaa kulkeutua esimerkiksi omena- ja päärynäpuiden mukana. Vielä toistaiseksi Suomi on säilynyt täysin puhtaana tulipoltteesta.”

Evira valvoo taimikauppaa, mutta käytännössä esimerkiksi nettikaupan valvonta on liki mahdotonta.

Yhtä tärkeä kuin itse taimi ovat sen hoito-ohjeet. Niitä ei välttämättä saa ostopaikasta.

”On myymälöiden asia profiloitua neuvontaan ja palveluun. Jos on ihan kylmiltään lähdössä rakentamaan ja suunnittelemaan omaa pihaa, suosittelen konsultin käyttöä”, Uimonen neuvoo.

Moni lähtee puutarhakaupoille vaaleanvihreät kasvilasit päässä intoa höyryten, mutta Uimonen kehottaa viherpeukaloita malttiin. Kannattaa perehtyä ennakkoon kasvilajeihin, niiden hoitoon sekä menestymisvyöhykkeisiin. Kasvien menestymiseen vaikuttaa paitsi vyöhyke myös kasvupaikan pienilmasto. Taimialan asiantuntijakin joutuu ihan miettimään, milloin on viimeksi ostanut jonkin taimen.

”Olikos se viime syksynä, kun ostin punaherukan taimia, vai jo toissa syksynä…” Seuraava taimiostos siintää kuitenkin jo mielessä.

”Mökille ajattelin ostaa kynäjalavia – ja sitten tietenkin heräteostoksia”, Uimonen naurahtaa.

Vinkit taimikaupoille

1. Tutustu kasvilajeihin etu­käteen. Tietoa saa kirjoista lehdistä ja netistä.
2. Varaa ostoksille aikaa mielellään ruuhka-aikojen ulkopuolelta. Silloin saat varmemmin neuvontaa.
3. Lue taimien nimilaput huolellisesti. Tarkista kasvin menestymisvyöhyke.
4. Suosi vanhoja perinnekasveja.
5. Tee pohjatyöt kunnolla ja muokkaa taimelle asianmukainen kasvualusta.
6. Elokuussa taimimyymälät myyvät uutta satoa, joten panosta myös syysistutuksiin.
7. Seuraa taimen vointia ja nauti sen kasvusta.

Artikkeli on julkaistu Suomen Luonnossa 4/2018.

puutarhapuutarhanhoitotaimitaimikasvatustaimivinkit

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.