Suomen Luonnon lukija Esko Rahikainen lähetti kuvan kelvottomasta linnunpöntöstä. Hong Kong -tavaratalon hintaan 9,99 e myymä pönttö on koottu laudoista niin, että sydänpuu on välillä sisään ja välillä ulospäin.

Väärin.

Huonokin puuseppä tietää, että lautojen pitäisi olla sydänpuu ulospäin. Näin tehdään kaikki puutalojen ulkovuoraukset siitä yksinkertaisesta syystä, että sydänpuu on tiiviimpää ja että kuivuessaan lauta taipuu kaarelle puun kuoripuolta kohti. Hong Kongin pöntössä väärinpäin asetetut laudat ovat taipuneet irti tappiliitoksistaan ja nurkat irvistävät. Kattokin on vettä pitämätöntä raakalautaa eikä vesivaneria niin kuin kunnon pöntöissä.

Jos joku pikkulintu sattuisi pesimään Hong Kongin pönttöön, poikasilla olisi äkkiä höyhennys märkänä. Se tietäisi vähintäänkin hengenvaaraa ja todennäköisesti poikasten kuolemaa.

Älä osta huonoa pönttöä, vaikka halvalla saisit. Rakenna linnunpönttösi itse. Tarvitset vain poran, vasaran, sahan ja kahden tuuman nauloja, kattoon ehkä myös pieniä ruuveja.

Hyvät linnunpöntön rakennusohjeet löytyvät esimerkiksi Birdlifen nettisivuilta. Erilaisista pönttötyypeistä kerrotaan tässä Suomen Luonnon videossa.

Muista: sydänpuoli ulospäin, ei koskaan sisäänpäin. Puun syyt näkyvät kurkkaamalla laudan päästä.

 

Kuva: Virve Pohjanpalo

Helsingin Puu-Käpylän ulkovuorilaudoitukset eivät irvistele. Kuva: Virve Pohjanpalo

linnunpönttö

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.