Ennen olin vegaani mutta kovin moni muu ei ollut. Vegaanista ruokaa oli vaikea saada Suomessa Helsingin Helsinginkadun pohjoispuolelta; jopa pääkaupunkilaisen kasvissyöjän elintila rajoittui rautatieasemalta alkavalle 2,5 kilometrin kaistalle.

Sitten tieto ilmastonmuutoksesta nousi yhteiskunnan valtavirtaan. Lihantuotannon hiilidioksidi- ja metaanipäästöistä alettiin puhua ja Paul McCartneyn tapaiset esikuvat kertoivat pitävänsä lihansyöntiä paheena.

Muutos onkin ollut hyvin nopeaa.

Juuri markkinoille tullutta kotimaista nyhtökauraa pidetään nyt vakavasti otettavana lihan korvaajana ja sen keksijöitä juhlitaan eettisen yrittämisen esikuvina.

Olen tehnyt nyhtökaurasta kolme ateriaa ja voin varauksetta suositella sitä, kunhan kauraknöllit lisää ruokaan vasta ihan lopuksi eikä hukuta niitä liikaan kastikkeeseen. Kauraohratto toimii. Mainio wokki syntyy myös.

Nyhtökaura on tietenkin myös taitavaa brändäystä: Ei ole sattumaa, että nyhtökauraboksi on jauhelihaboksin kokoinen. Sekin on tarkkaan harkittua, että tuotteen nimi on juuri nyhtökaura, onhan nyhtöpossu in ja tekeväthän huippukokitkin pikku bistroissaan pulled-pork burgereita. Sanassa ”nyhtö” kiteytyy kaikki lihan mehukkuus, rasvaisuus ja kielletty nautinto. Nyhtökauraan ei ole haluttu terveystuotteen ikävää sivumakua, joka vaivaa kaikkea kasvisruokaa ihan luonnostaan.

Kun olin vegaani, kaupoissa oli toinen kotimaisten, innovatiivisten yrittäjien kehittämä kauratuote, joka sopi myös korvaamaan ei-vegaanisia ruokia. Siitä ei syntynyt minkäänlaista kohua, ehkä siksi, että brändäys perustui terveysväittämiin.

Yosa-kauraliman markkinoinnissa korostettiin, että kauran beetaglugaani, proteiini-, rasvahappo- ja tokoferolikoostumus on muita viljalajeja parempi. Lisäksi kehuttiin, että kauraleseen lignaanit saattavat ehkäistä hormoniperäisiä syöpiä.

Huomaan yhä haukottelevani.

Kauraliman ekologisuudesta ei sanottu sanaakaan. Yosan kehittäjä, viljateknologian professori Hannu Salovaara viittasi siihen lähinnä vahingossa vuoden 1997 Yliopisto-lehden haastattelussa: ”Koska Yosa on maidoton, se soveltuu myös maitoa välttämään joutuville.”

Välttämään joutuville. Miten nolona liha- ja maitotuotteiden karttamista pidettiinkään vielä aivan hetki sitten.

Nyhtökauran puolella on nyt uusi aika ja taitavat markkinoijat. Mutta jos tahdot tehdä hyvin, jätä myös jogurtti syömättä ja ota sen sijaan Yosaa. Nykyisin sitä sanotaan kauravälipalaksi.

 

kasvissyöntikauralimanyhtökauraveganismi

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €