Kukkia maljakkoon ja lautaselle

Juhannuksena usein toivotetaan hyvää keskikesän juhlaa. Mutta oikeastaanhan kesä vasta alkaa kesäpäivänseisauksesta ja jatkuu syyspäiväntasaukseen asti! Eli edessä on yhä monta ihanaa kesäkuukautta.

Villiyrteistä on tähän mennessä saatu paljon varastoa talveksi ja paras keruukausi jatkuu yhä. Nyt pääsemme keräämään myös kukkia. Tässä joitain kokeilemisen arvoisia syötäviä kukkia kakkujen ja juomien koristeeksi sekä raaka-aineiksi:

Syötävät kukat kannattaa säilyttää suojattuna kylmässä siihen asti, että ne tulevat käyttöön. Tarkista eri kasvien käyttörajoitukset ja muistaa että kohtuus kaikessa. Esimerkiksi puna-apila helpottaa oloa vaihdevuosissa, mutta liiallista käyttöä on syytä välttää.

Voikukka tarjoaa ravintoa sekä ihmisille että eläimille.

Yrttien maut talteen

Nyt on paras aika kerätä ja säilöä yrttejä sekä luonnosta että puutarhasta. Toisille yrteille sopii parhaiten kuivaus ja toisille pakastaminen. Hyviä yrttejä kuivaukseen on lukematon määrä: oregano, sitruunamelissa, vuohenputki, kamomilla, poimulehti, salvia, siankärsämö, timjami, mintut… Jotkut etenkin villien kasvien lehdet kannattaa hiostaa ennen kuivattamista, jotta niistä saa parhaat maut talteen. Hiostamiseen löytyy ohjeet edellisestä blogikirjoituksesta toukokuulta.

Tärkeimmät muistisäännöt kuivaukseen:

Kasveja ja sieniä kuivattaessa lämpötila ei saa ylittää 40 astetta, tai laatu kärsii.

Tässä monikäyttöisen yrttisuolan ohje:

Silppua suosikkiyrttisi tuoreena ja sekoita karkean merisuolan kanssa. Noin 20 % suolaa on hyvä määrä. Soseuta sauvasekoittimella kosteaksi seokseksi. Levitä seos kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi. Kuivata levy kasvikuivurissa alle 40 asteessa. Yrttisuola on kuivaa, kun se irtoaa helposti paperista. Voit tehdä tällä tekniikalla valmiin pohjan, johon on helppo sekoittaa muita kuivattuja yrttejä kesän mittaan. Toki yrttisuolaa voi käyttää kesällä myös tuoreeltaan ilman kuivaamista!

Esimerkiksi lipstikasta tai valkosipuleiden ja sellerin lehdistä saat maukasta yrttisuolaa. Tässä vuohenputkisuola menossa kuivuriin.

Pakastamiseen sopivat erityisesti korianteri, persiljat ja tilli. Luonnosta kannattaa kerätä ja ryöpätä pakkaseen etenkin nokkosta. Kuusenkerkät säilyvät hyvin pakkasessa, vaikka niiden aika alkaa toki nyt jo olla ohi koko Suomessa. Yrtit voi kätevästi pakastaa isompinakin nippuina uudelleen suljettavissa pusseissa. Pussista voit sitten ottaa aina sen verran kuin tarvitset ja laittaa loput takaisin pakastimeen.

Käytämme yrttejä myös hapattaessa, mutta pelkkiä vihreitä yrttejä hapattamalla saatat saada aikaan lähinnä vihreää limaa… Yrtit sopivat kuitenkin erinomaisesti muiden hapatettujen kasvisten mukaan mausteeksi. Kokeile vaikkapa siankärsämön kukkia hapankurkkujen kanssa!

Kaunis lehtikaali- tai mangoldikimppu on myös oivallinen mökkituliainen, tässä harjoittelijamme Nean käsissä

Kesä 2025: Lehtikaali ja mustakaali (Brassica oleracea)

Huhtikuussa laitoimme lehti- ja mustakaalin taimia maahan ja siemenestäkin ne ovat jo ehtineet kasvaa isoksi. Mitä on aika tehdä tässä vaiheessa kesää?

bokashiEM-liuoshapattaminenkasvikäytekuivauslehtikaalimustakaalipakastaminenSadonkorjuusyötävät kukatvillivihanneksetvilliyrtit

Tilaa Suomen Luonto

Opi tuntemaan luontosi ja tue sen suojelua!
Suomen Luonto digitilauksen ensimmäinen kuukausi nyt 1 €!