Eniten ihmetystä herättävien linnunäänten joukkoon kuuluu Suomessa itseoikeutetusti härkälintu. Härkälintu on nimensä veroinen. Sen huudossa tosiaan on samaa sointia ja ytyä kuin kaupunkilaisille jo nykypäivänä vieraammassa härän mylvinnässä.

Härkälintuja alkaa muiden uikkujen tapaan saapua keväällä Suomeen huhtikuun puolivälistä alkaen, mutta muutto jatkuu pitkälle toukokuun puolelle. Niillä järvillä, joilla jäät lähtevät aikaisin, härkälinnut ovat jo vapun tienoilla reviireillään ja kuuluttavat pesinnän alkua vaikuttavalla mylvinnällä.

Ruohostoisten järvien rannoilla mökkeilevät kesäasukkaat eivät aina jaksa arvostaa härkälinnun huutoaktiivisuutta – mölinä kiirii pesimäjärvellä keväällä kellon ympäri.

Pariskunnan seuraaminen kiikarilla on kuitenkin antoisaa. Soidinhuumassa puolisot asettuvat vastakkain ravistelemaan päätään, kohoavat vedestä rinta rinnan soitimelle ja sukeltelevat toistensa ympärillä. Rouhea kiljunta säestää soidintanssia.

Kauneus on kuulijan korvassa. Mitä mieltä sinä olet? Lumoavaa joikua vai luonnon hevimetallia?

Oheisella videolla pääset kuuntelemaan härkälintujen kevätöistä tunnelmointia. Harri Nurminen kuvasi videon 29. huhtikuuta 2018 Hauholla.

Jutun kuva: Irma Kortekallio / Havaintokirja

Härkälintulinnun äänilinnunääniluonnonäänimuuttolintukalenteri

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.