1. Retkiherkkujen valmistusta lasten kanssa >>

Tyyli on vapaa ja se mukautuu aina tilanteen mukaan. Monen perheretken pelastus on kotona tehty esivalmistelu, jonka ansiosta säästyy aikaa ja jää enemmän aikaa nauttia luonnosta.

Meriharakka antaa kevään äänimerkin. Kuva Antti Pulkkinen / Vastavalo

2. Antoisa rospuuttoretkeily >>

Huhtikuu on parasta kantohankien aikaa pohjoisemmassa Suomessa, usein etelämpänäkin. Yöpakkasten jäädyttämä hangen pinta kestää hiihtäjän hiihtää, joten varhaiset aamut ovat vaeltajalle parhaita.

3. Hyvänolon huumaa luonnonvesistä >>

Luonnonvesissä uiminen lieventää stressiä, parantaa verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa sekä laskee verenpainetta.

4. Kevät on lintuharrastajan suuri vuodenaika >>

Keväinen lintuharrastus on jälleennäkemisiä. Alkukevät on hyvä aika aloittaa lintuharrastus tai palata sen pariin, sillä kevät on suuri pedagogi, joka ripottelee lintuja sopivina annoksina ja tietyssä järjestyksessä.

Kuviakin tärkeämpää on luonnosta nauttiminen. Kuva: Merja Paakkanen

5. Tallenna kevään valo kameralla >>

On ihana hiljentyä luonnon pienien ihmeellisten asioiden äärelle ja antaa hektisen arjen jäädä. Valon ja varjon leikki keväisen hangen pinnalla on kiehtovaa.

6. Perhoset heräävät pian >>

Pian pajunkissat aukeavat ja kukinta alkaa. Siitä eteenpäin pajut ovat perhosmagneetteja. Näihin aikoihin myös yöperhoset ilmestyvät lepattamaan ulkovaloille.

Talvehtineet ruostesiiven toukat etsivät juuri nyt koteloitumispaikkaa. Kuva: Anja Rinne / Vastavalo

7. Seuraa kyiden kevätpuuhia >>

Herppeily on luonnonvaraisten matelijoiden ja sammakkoeläinten eli herppien etsimistä ja tarkkailemista. Kyyt aloittavat kauden, ja niiden kiehtovaa elämää voi seurata talvehtimispesän liepeillä koko kevään.

8. Metsästä voimaa >>

Tutkimusten mukaan ei olekaan niin väliä, mitä metsässä tekee. Jos kuitenkin luonnossa ollessa kohdistaa huomion ja on vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa, hyvinvointivaikutukset vahvistuvat.

9. Pörriäispuutarhan varaslähtö kesään >>

Perhoset ja pistiäiset löytävät tiensä myös kaupunkien keskustakortteleihin. Pörriäispuutarhan perustamiseen riittää parveke.

10. Polkujuoksija saa luonnon ja liikunnan hyvinvointivaikutukset yhdellä kertaa >>

Metsäpoluilla juostessa alusta on maantiejuoksuun verrattuna pehmeämpi ja siten jaloille lempeämpi. Vaihteleva maasto vahvistaa lihaksia monipuolisesti. Kivien ja puunjuurien väistelyyn keskittyessä myös arkiset murheet kaikkoavat mielestä.

Polkujuoksija c Suomen Latu

Kuva: Suomen Latu

avantouintiharrastusherppeilyhiihtovaelluslintuharrastusluontoharrastusluontokuvausmetsäkylpyperhosharrastuspolkujuoksupörriäispuutarharetkiruokatehtävä luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.