Laskeudun vauhdilla portaita alas veteen, jotten ehdi tulla toisiin ajatuksiin. Kylmyys iskee päälle, kun otan ensimmäisen vedon laiturilta. Pian saan kuitenkin tasattua hengitykseni, enkä enää kiinnitä huomiota veden lämpötilaan.

Kun nousen takaisin laiturille joka paikkaa pakottaa, mutta veri palaa nopeasti jäseniin ja olo muuttuu euforiseksi.

Moni on korona-aikana löytänyt luonnonvesissä uimisen ilon. Kun kylmävesi­uinnin kerran aloittaa, siihen jää helposti koukkuun. Avantouinti kiihdyttää mielihyvähormonin eritystä, minkä vuoksi elämys on saatava kokea uudestaan.

Avannossa pulahtamisella on muitakin todistettuja terveysvaikutuksia. Se muun muassa lieventää stressiä, parantaa verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa sekä laskee verenpainetta. Avantouinti on harrastuksena varsin yksinkertainen ja helppo aloittaa: varustukseksi riittää uimapuku ja halutessa uimatossut ja neopreenihanskat. Uimapaikkojakin löytyy lähes joka puolelta maata, oli kyseessä sitten yleinen avantouintipaikka tai oma mökkiranta. Jos harrastukseen haluaa panostaa, voi liittyä oman paikkakunnan avantouintiseuraan. Tällöin uinnin jälkeen pääsee nauttimaan lämmitetystä pukuhuoneesta tai jopa saunasta. Suurin kynnys avantouinnin aloittamiseen taitaa olla oman rohkeuden löytämisessä.

Lisää vinkkejä keväisiin luontoharrastuksiin löydät täältä >>

Kevätaurinko lämmittää aamua jo hieman, mutta avantoa lukuun ottamatta järveä peittää vielä paksu lumi- ja jääkerros. Pian talvi kuitenkin hellittää otettaan, jäät sulavat ja luonnonvesien lämpötilat nousevat. Tällöin innokkaimmat uimarit voivat vaihtaa avantotossunsa märkäpukuun.

Avovesiuinnissa uima-altaana toimivat luonnonvedet. Kun ui matkaa luonnonvesissä, voi samalla nautiskella luonnosta sekä helliä kehoaan liikkumalla. Avovesiuinnissa veden viileys saa verenkierron ja hormonitoiminnan tehokkaasti liikkeelle. Uimahalliin verrattuna maisemat ja uintiolosuhteet vaihtelevat ja lisäävät uinnin mielekkyyttä. Avovesiuimari ei ole sidottu uimahallin aukioloaikoihin ja usein uinnista pääsee nauttimaan ilman ruuhkia.

Avovesiuinti saattaa alkuun jännittää, ja luonnonvesissä uidessa onkin enemmän turvallisuustekijöitä, jotka tulee ottaa huomioon ennen uinnin aloittamista. Uimarin tulee uida aina rannan suuntaisesti ja mieluusti kaverin kanssa tai ainakin ilmoittaa uintiaikeistaan jollekin. Mukana olisi hyvä olla uimarinpoiju, joka kertoo muille vesillä liikkujille uimarin sijainnista. Myös vilkkaita laivaväyliä tulee välttää. Avovesiuinnin alkuun pääsee helposti osallistumalla avovesiuintikurssille, jossa kerrataan avovesiuinnin tekniikkaa ja turvallisuutta.

Kolme vinkkiä alkuun

  • Luonnonvesissä uiminen saattaa alkuun jännittää! Avovesiuintiin voi tutustua rauhassa esimerkiksi triathlon-seurojen ja uimakoulujen kursseilla.
  • Kylmässä vedessä uidessa on tärkeää pysyä rauhallisena. Rauhoittuminen helpottuu, kun kiinnittää huomiota hengitykseen.
  • Ui aina kaverin kanssa, oli kyse sitten avantopulahduksesta tai avovesiuinnista.

Luonnonvesissä uiminen

VÄLINEET Avantouinnissa uimapuku ja tossut. Avovesiuinnissa märkäpuku, uimalasit ja uimarinpoiju.
MITÄ MAKSAA Varusteet 20–500 €, uimakurssit 50–200 €.
MISSÄ Melkein missä vain. Avantouintipaikoista ja merkityistä avovesiuintireiteistä löytyy tietoa verkosta.

avantouintiavovesiuintitehtävä luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.