Kevään ensimmäisellä perhosretkellä tutkin ruovikkoisen merenlahden reunalla kasvavia pajuja. Niissä on kyllä paljon, mutta vielä niin pieniä pajunkissoja, että voi mennä parikin viikkoa ennen kuin kissat aukeavat ja kukinta todella alkaa. Siitä eteenpäin pajut ovat perhosmagneetteja. Nyt pajuilla ei vielä näy liikettä. Olen iltaisin seurannut myös ulkovaloa, jonka valopiiriin ensimmäiset lattakoiperhoset yleensä ilmestyvät näihin aikoihin vuodesta. Nyt pihaa peittävä puolimetrinen hanki pitää ne vielä visusti piiloissaan.

Lounaisimmassa Suomessa kevät on jo pidemmällä, ja seuraankin odottavalla mielellä sieltä laji.fi:hin kertyviä perhos­havaintoja: nokkos- ja neitoperhosia on jo ollut liikkeellä, samoin yksittäisiä aikuisena talvehtivia yöperhosia kuten puolukkapiiloyökkösiä ja ruostesiiven toukkia. Ei mene enää kauan, kun sitruunaperhoset ja koivutyttöperhoset lentävät väripilkkuina talvesta tokenevassa lähiluonnossa. Nyt onkin juuri oikea aika alkaa harrastaa perhosia, ja opetella niitä laji kerrallaan niiden aloittaessa lentonsa. Kevätlento huipentuu Etelä­-Suomessa vapun tienoilla, ja sen jälkeen lajisto vaihtuu pienen suvannon kautta varsinaisiin kesälajeihin.

Varsinkin näin lumisen talven jälkeen luonnonkukkia on niukasti tarjolla, ja siksi perhosia kannattaakin auttaa perustamalla pihalle perhosbaari. Sillä käyviä perhosia on kiva seurata, eivätkä ne ruokaillessaan juurikaan pane pahakseen, jos niiden kauneuden haluaa ikuistaa kameralla.

Kolme vinkkiä alkuun

  • Seuraa laji.fi:ssä perhoskevään edistymistä. Valitse ”Selaa havaintoja” ja rajaa eliöryhmällä ”Hyönteiset ja hämähäkkieläimet” ja edelleen ”Perhoset”.
  • Tarkkaile ulkovalollesi saapuvia perhosia, niitä kaikkein pienimpiäkin, lajintunnistusapua saat laji.fi:stä, kirjoista tai somen perhosharrasturyhmistä.
  • Perusta perhosbaari.

Lisää vinkkejä keväisiin luontoharrastuksiin löydät täältä >>

Perhoset heräävät pian

VÄLINEET Perhoskirja, perhosbaari, laji.fi-verkkosivut ja someryhmät.
MITÄ MAKSAA Perhoskirja 20–100 €, perhosbaari 20–40 € (voi tehdä itsekin).
MISSÄ Kotipihalla, mökillä tai luonnossa liikkuessa.

alkukevätharrastusvinkkikoivutyttöperhonenperhosbaariperhosetperhosharrastusruostesiipitehtävä luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.