Toukokuinen Suomen Luonto on ilmestynyt – mukana Villivihannekset-digiekstra!
Toukokuun lehti on täynnä kevättä. Opi tuntemaan herkullisia villivihanneksia, lue kevään tulosta Viiankiaavalla ja opi tunnistamaan pelto- ja koivuhiiri. Julkaisemme kuvakilpailun tulokset ja tutustumme haitallisiin vieraslajeihin.
29.4.2025
Kevät keikkuu aapasuolla
Lintujen tulo herättää aapasuon pitkästä talvesta. Jorma Luhta tallensi uhatun Viiankiaavan
elämää. Lue artikkeli >
Niin kauas kasvit karkaavat
Lupiini, kurtturuusu… moni tavallinen kasvi onkin haitallinen vieraslaji. Näin tunnet alkuperäisluonnolle hankalat kasvilajit. Lue artikkeli >
Mistä ei kannata kerätä luonnonantimia?
Kolme asiantuntijaa vastaa kysymykseen ympäristömyrkyistä, marjoista ja muista kerättävistä. Lue artikkeli >
Puut ovat myös seuralaisiamme, tärkeitä tuttuina yksilöinä. Lue artikkeli >
Lähiluonnon villivihanneksista makua ruokaan
Opi tunnistamaan kahdeksan ihmisellekin maistuvaa luonnonkasvia. Lue artikkeli >
Rakkainta luontoa
Luontokuvakilpailun tulokset kertovat meistäkin. Lue lisää >
Villivihannekset-digiekstra
Lähde sinäkin villille makumatkalle! Oppaaksi olemme koonneet sinulle maukkaimpia juttuja villivihanneksista ja niiden käytöstä Villivihannekset-digiekstraamme >
Elokuu on täynnä marjoja ja sieniä! Myrkkysieniä on syytä välttää, mutta kaikkialta löytyvän sienirihmaston myötä sienet ovat erottamaton osa elämää. Tutustu elokuun lehden monipuolisiin sisältöihin.
Tässä numerossa selvitämme, millaisen metsän peukaloinen tarvitsee ja opimme tuntemaan kaksi leppälajia. Tutustumme selkälokkiin ja löydämme ilmasta lintujen lisäksi monenlaista muutakin elämää. Tutkimme miten hyötyvät toisistaan sinivuokot ja muurahaiset, miten vihersammakot uhkaavat asuttamiaan eliöyhteisöjä ja mitä tapahtui, kun teeri ja riekko pesivät lähinaapureina. Lähdemme retkelle itäiselle Suomenlahdelle, tapaamme luontopolkuaiheista blogia pitävän Mika Markkasen ja julkaisemme talvikuvakisan voittajaotokset.
Vuoden ensimmäisessä numerossa päivitämme helmipöllön kuulumisia ja tutkimme elämää virtavesissä ja sisälle tulevia hyönteisiä. Vierailemme Puumalan Rokansaarella Aaro Hellaakosken jalanjäljissä ja Kaarinan Ryövärinluolassa hämähäkkien seurassa. Selvitämme, mitä tapahtuu ketun ja ilveksen kilpaillessa ja kerromme tuulivoimarakentamisen luontoselvitysten puutteista.
Joulukuun lehdessä kuullaan silakan kuulumiset, katetaan talviruokinta metsään linnuille, retkeillään Kilpisjärvellä Tsahkalin laavulla ja paljastetaan tämän vuoden Turhake.