Helsinki on merikaupunki, se kurottaa niemenä kohti saaristoaan. Kaupungin edustan luodot ovat tuhansien merilintujen koti ja tuovat elämää myös kivikaupungin rannoille. Saariltaan merilinnut tulevat lähelle rakennettujakin rantoja ruokailemaan ja samalla ilahduttamaan merikaupungin ihmiskulkijoita.

Viime vuosina esimerkiksi jykevä merisorsa haahka on runsastunut Helsingissä. Haahka on todellinen suolaisen veden merkki, pohjoisen Atlantin viileiden merialueiden pesijä. Ja miten upea lintu se onkaan! Naaras on sopusuhtainen ja hautoo uskollisesti lähes kuukauden omilla untuvillaan vuoraamassaan pesässä. Koiras koreilee kesään asti hienossa valkoisen, mustan ja vähän vihereänkin sävyisessä juhlapuvussaan ja näkyy valkeana pilkkana kauas.

Vastikään ilmestyi kirja Helsingin saaristolinnuista. Olin mukana sitä tekemässä ja yllätyin siitä, että haahkoja on jo vuosia pesinyt Helsingissä yli tuhat paria. Se on paljon, sillä koko maan haahkakanta on vähentynyt rajusti.

 
Yksi syy haahkan kaikkoamiseen ulkosaaristosta on merikotka, jonka kanta on ollut jo pitkään Ahvenanmaalla ja Lounaissaaristossa vahva. Kun merikotkia oli vähän, haahkat tottuivat pesimään paljailla kallioluodoilla. Se on liian suojatonta kuningaslinnun jälleen palattua saaristoon.

Haahka on nykyään uhanalainen lintu, vaikka niitä on Suomessa vieläkin noin 100 000 paria. Muitakin uhanalaisia lintulajeja pesii Helsingin saaristossa. Esimerkiksi erittäin uhanalaisia selkälokkeja on Helsingissä kohtalaisen paljon, yli sata paria, ja vaarantuneita naurulokkeja tuhansia.

Muita kaupungin uhanalaisia saaristolintuja ovat tukkasotka, isokoskelo, tukkakoskelo sekä kahlaajalinnut karikukko ja punajalkaviklo. Onpa kaupungin saarilta kuten Harmajan majakalta löytänyt pesimäpaikan myös uhanalainen riskilä, hieno pieni ruokkilintu.

Valkoposkihanhinaaras hautoo, koiras vartioi takana. Kesäkuu 2017. Kuva Antti Halkka.

 
Näkyvimpiä lintuja on lokkien ohella valkoposkihanhi, joka on myös viime vuosina runsastunut. Se on alun perin arktinen laji ja Itämerellä tuore tulokas.

Itämeren pääkaupungeista Helsinki on ehdottomasti merilinnustoltaan rikkain. Tukholma on syvällä vuononsa perukassa, ja Tallinnalta ja Riialta puuttuu pesimäsaaristo. Voimme olla ylpeitä pääkaupunkimme aidosta meriluonteesta. Rikas merilinnusto on iso rikkaus.

Valkoposkihanhiperhe. Kesäkuu 2017. Kuva Antti Halkka

haahkahelsinkimerikotkariskilävalkoposkihanhi

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.