30/2023

Haarapääskyt pesivät lähes 100 %:sti ihmisen lähelle navetoihin, saunoihin, vanhoihin maatalousrakennuksiin, latoihin ja venevajoihin, sellaisille kesämökeille, joilla sille on sopiva paikka, liitereihin ja myös siltojen alle rakenteisiin.

Riihen eteinen antoi hyvän suojan poikasille. Kun emo sai poikaset uskaltamaan kattohirteen taitavasti kiinnitetystä pesästä ensi kertaa lentoon heinäkuun puolivälissä, ne jäivät harjoittelemaan sisälle ja oleilivat orsilla. Vähitellen poikaset oppivat niin taitaviksi, että emo houkutteli ne vuorollaan pikku lennoille taivasalle.

Parina viimeisenä riihen eteisessä viettämänsä päivänä poikaset, yhteensä viisi, asettuivat pitkiksi ajoiksi oven yläpuolella olevaan perinteiseen matalaan ikkuna-aukkoon, johon emot niitä ahkerasti ruokkivat. Emo oikeastaan ”komensi ” poikaset sisältä tuohon paikkaan, josta myös pikkulennoille lähdettiin – ja pian palattiin. Nuoret pääskyt istuivat myös lonkollaan olevien pariovien päällä, ruokokaton alla. Niin pääskyvanhemmat kuin muutkin aikuiset haarapääskyt houkuttelivat poikaset lopulta avaraan maailmaan, liittymään pääskyjen loppukesän suuriinkin parviin.

Auringonlaskun aikaan riihen pääskyperhe, kaksi aikuista ja viisi nuorta pääskyä, palasivat kuitenkin edelleen yöpymään riihen eteiseen. Se antoi niille edelleen yösuojan varpushaukalta, sateelta ja tuulelta, ja vähän kylmältäkin. Haarapääskyn läheisyys ihmisen kanssa toi pääskyperheelle siis monta tärkeää asiaa selviytymiseen.

Olin kovin iloinen, että vielä ainakin kuuden päivän päästä siitä, kun poikaset liittyvät lähiympäristön pääskyparveen, pääskyt palasivat yöpymään perheenä, molemmat kaksi aikuista ja kaikki viisi nuorta lentää syöksyivät vauhdikkaasti matalasta aukosta riihen eteisen suojiin. Syyskuulla alkaa pitkä matka eteläisen ja itäisen Afrikan talvehtimisalueille.

Joskus haarapääsky saattaa pesiä – ehkä toisen pesueen tai pesimistään hyönteistilanteen mukaan ajoittaen – niin myöhään, että poikaset juuri ja juuri ehtivät syyskuulla lentokykyisiksi pääskyjen muutolle.

haarapääskypaluu riihen eteiseenpesiminen rakennuksissavuosi luonnossa

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.